Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Η Ρωσία καλεί τους πρόσφυγες από τη Συρία να επαναπατριστούν

Η Ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι πρόσφυγες από τη Συρία θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους. Όμως, ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει οριστικά, ενώ πολλοί φοβούνται αντίποινα από το καθεστώς του Μπασάρ Άσσαντ.

Τις τελευταίες ημέρες 246 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στην Sweida και τα γύρω χωριά της νότιας Συρίας. Όμως, παρά την συνεχιζόμενη βία, η Μόσχα καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία. 

Την περασμένη Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov συζήτησε για το θέμα με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi. Την Τετάρτη, ο Sergei Lavrov μαζί με τον αρχηγό των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Valery Gerasimov έγιναν δεκτοί από την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον υπουργό εξωτερικών Heiko Maas, για να συζητήσουν το θέμα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η Συρία είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, καθώς πριν τρεις μήνες, 150.000 άνθρωποι έφυγαν από τα προάστια της Δαμασκού, ενώ 5 εκατομμύρια παραμένουν εσωτερικοί πρόσφυγες.

Η προσπάθεια ανακατάληψης της Daraa από τον Συριακό κυβερνητικό στρατό, είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 50.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στην Ιορδανία και το Ισραήλ, που αρνήθηκαν να τους δεχτούν.

Ο πόλεμος στη Συρία πλησιάζει στο τέλος του, αλλά η Συρία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Άσαντ πως δεν σέβεται και δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς υπάρχουν φυλακίσεις και στη συνέχεια εξαφανίσεις ανθρώπων.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στη Συρία, με τον Νόμο 10. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να κατάσχει την ακίνητη περιουσία όσων αδυνατούν να αποδείξουν πως είναι δική τους. Αυτό δημιουργεί προβλήματα κυρίως σε όσους έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, επειδή εάν επιστρέψουν, ίσως αποδειχτεί επικίνδυνο να αποδείξουν πως τους ανήκει συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία, καθώς ίσως συλληφθούν.

Το Συριακό καθεστώς έχει κερδίσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας, οπότε δεν έχει λόγο να συμβιβαστεί. Αντίθετα, έχει δώσει το σήμα στους πρώην επαναστάτες / αποστάτες που κατέβηκαν στους δρόμους κατά του Άσαντ, πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα, υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση.

Έτσι, η αντιπολίτευση πιστεύει πως η κίνηση του Sergei Lavrov να καλέσει σε επαναπατρισμό τους Σύριους πρόσφυγες αποτελεί προπαγάνδα, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να πείσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως η εμπλοκή της στον πόλεμο ήταν επιτυχής.

Η Ρωσία έχει αποστείλει ομάδες εργασίας στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των προσφύγων. Όμως, μέχρι στιγμής, ελάχιστοι Σύριοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν.

Μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, που δείχνει απρόθυμη να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Με την στάση της δείχνει να επιθυμεί την μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτών και την πληθυσμιακή και πολιτισμική αλλοίωση που συντελείται στην Ευρώπη.



Διαβάστε επίσης:

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Ντόναλντ Τραμπ: Η Ευρώπη χάνει την κουλτούρα της εξαιτίας των μεταναστών (video)

Associated Press: Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου