Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Associated Press: Η κυβέρνηση της Συρίας καλεί τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία

Την προηγούμενη Τρίτη, η Συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα, υποστηρίζοντας πως εκκαθάρισε επιτυχώς μεγάλες περιοχές από τους τρομοκράτες.

Η πρόσκληση δείχνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Συριακής κυβέρνησης στις δυνάμεις της, μετά από 7 χρόνια πολέμου. Συνήθως, οι Σύριοι αξιωματούχοι καλούν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν μέσω μηνυμάτων στην τηλεόραση ή συνεντεύξεων. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη πρόσκληση από τα επίσημα ΜΜΕ, αναφέρεται σε άρθρο του Associated Press.

Οι Συριακές ένοπλες δυνάμεις, λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια από την Ρωσία και το Ιράν, κατάφεραν να επανακτήσουν μεγάλες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και προχωρούν σε νέα επίθεση στα νότια, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπισθεί περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει κλειστές διαβουλεύσεις για την επιθετική και ταχεία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στα νοτιοδυτικά της Συρίας, κατόπιν αιτήματος της Σουηδίας και του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, η Συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 61% της χώρας. Στις αρχές του 2017, ήλεγχε μόλις το 17%.

Η Κυβέρνηση της Συρίας αναφέρει ως «τρομοκράτες» όλους τους αντάρτες.

Περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως πολλοί από τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας, έχουν ήδη επιστρέψει στις εστίες τους, ενώ καλεί και τους πρόσφυγες από το εξωτερικό να επιστρέψουν.

Πολλοί Σύριοι αδυνατούν να επιτρέψουν, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου ή επειδή φοβούνται μήπως επιστρατευθούν από την κυβέρνηση ή μήπως υπάρξουν αντίποινα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο δημοσίευμα του AP αναφέρεται και το πρόβλημα με τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο Παλαιστινιακό καταυλισμό Yarmouk, που αποτελούσε το σπίτι 160.000 Παλαιστινίων. Ο καταυλισμός είχε πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, αλλά πλέον είναι ελεύθερος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επίσημου Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (SANA), η κυβέρνηση της Συρία καλεί τους Σύριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό, εγγυάται για την ασφάλειά τους και θα τους βοηθήσει με κάθε τρόπο άμα τη επιστροφή τους. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η ανοικοδόμηση της Συρίας βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της, που ενωμένοι θα ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος.

Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση της Συρίας για επιστροφή των προσφύγων. Θα πρέπει να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων και θα πρέπει να βοηθήσει την κυβέρνηση της Συρίας να επανακτήσει το πλήρη έλεγχο της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ασφάλεια και να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες από κανέναν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, CosmoStatus, και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου