Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εισαγωγές Ιρανικού πετρελαίου

Περισσότερη ένταση με τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει η απόφαση της Τουρκίας να μη συμμορφωθεί με το πρόσταγμα του Αμερικανικού State Department προς τους συμμάχους και να μην σταματήσει τις εισαγωγές Ιρανικού αργού πετρελαίου στις 4 Νοεμβρίου.

«Οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ για το θέμα δεν μας δεσμεύουν. Φυσικά, θα ακολουθήσουμε την απόφαση του ΟΗΕ. Πέραν τούτου, θα ακολουθήσουμε μόνο το δικό μας εθνικό συμφέρον. Θα προσέξουμε ώστε η φίλη χώρα, Ιράν, να μην βρεθεί αντιμέτωπη με άδικες δράσεις» δήλωσε Τούρκος Υπουργός Οικονομίας Nihat Zeybekci.

Στις αρχές Ιουνίου, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, θέτοντας σε εφαρμογή νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, καθώς οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Ινδία και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει πως θα συνεχίσουν να αγοράζουν Ιρανικό αργό πετρέλαιο, καθώς εάν το Ιράν δεν έχει κάποιο όφελος, θα αποσυρθεί και αυτό από την συμφωνία για τα πυρηνικά, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της χώρας Hassan Rouhani.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το Ιράν με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, τερμάτισε τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν που του είχαν επιβληθεί εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου