Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

«Τουρκικός άξονας»: το νέο ανεξάρτητο (και πυρηνικό) δόγμα της Τουρκίας!

Ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ είναι ο δημοσιογράφος που μεταφέρει στον κόσμο αυτά που δεν μπορεί να πει ο Ερντογάν εξαιτίας του αξιώματός του. Ο Καραγκιούλ μεταφέρει μέσα από ένα αποκαλυπτικό άρθρο, το νέο δόγμα, τη νέα στρατηγική της Τουρκίας.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο Ibrahim Karagul ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία έχει επιλέξει να γίνει ανεξάρτητη και να μην υπακούει ούτε τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρώπη. Η Τουρκία θα ακολουθεί το συμφέρον της.

Κάποιοι θα τρέξουν να αποκαλέσουν τα λεγόμενά του «ακροδεξιές κορώνες» και «εθνικιστικά παραληρήματα». Δεν είναι όμως έτσι. Η νέα Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να γίνει περιφερειακή (πυρηνική) υπερδύναμη, που δεν θα εξαρτάται πολιτικά, στρατιωτικά, τεχνολογικά και ενεργειακά από κανέναν και δεν θα κάνει χάρες σε κανέναν και δεν θα δέχεται διαταγές από κανέναν.

Ας δούμε όμως το άρθρο του Ibrahim Karagul στην εφημερίδα Yeni Safak.


«Η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα που θα περιστοιχίζεται με ορισμούς στρατηγικής αξίας, όπως η «γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων», «το μέτωπο της Δύσης» και «το φυλάκιο της Ατλαντικής Συμμαχίας» στη δική της περιοχή. Όλοι οι σημερινοί γεωπολιτικοί ορισμοί θα απενεργοποιηθούν.

Όλοι οι ορισμοί πρέπει να ανανεωθούν με βάση τη δική μας χώρα, τη δική μας περιοχή, τη δική μας ιστορία, τα δικά μας μελλοντικά σχέδια, τις δικές μας απειλές και τα δικά μας συμφέροντα και προτεραιότητες.

Τα σχέδια που οργανώνονται για την εξυπηρέτηση των Δυτικών συμφερόντων πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να αναθεωρηθούν βάσει του «νέου καθεστώτος» της Τουρκίας. Όπως έγινε κατανοητό ότι ο «άξονας Τουρκίας – Ισραήλ» ήταν ένα σχέδιο που βασίστηκε στην καταστροφή αυτής της χώρας και εγκαταλείφθηκε, οι αντιλήψεις για την ασφάλεια που απέμειναν από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και οι αλυσίδες των συμμαχιών, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν και μερικές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως. Οι «συντηρητικές» απόψεις θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και ο επιχειρηματικός νους θα πρέπει να ανανεωθεί.

Ακριβώς όπως αμφισβητήθηκαν οι προθέσεις εκείνων που κινητοποίησαν την Τουρκία για την προστασία του Ισραήλ, πρέπει επίσης να αμφισβητηθούν οι συμφωνίες, οι συμμαχίες και τα σχέδια που έχουν μετατρέψει αυτή τη χώρα στην ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είμαστε πλέον η χώρα που θα δεσμευτεί στην ΕΕ ή στα μέλλη της, θα προστατεύσει τα σύνορά τους για λογαριασμό τους, θα σταματήσει την εισροή προσφύγων στις χώρες αυτές και θα ανακουφίσει την ΕΕ. Δεν είμαστε πια στρατιώτες, συνοριοφύλακες, αλλά ούτε και χώρα που θα χάσει τον ύπνο για να μπορέσει η Ευρώπη να κοιμηθεί καλά.

Αγωνιστήκαμε γι’ αυτούς από τη δεκαετία του 1950, πεθαίναμε για την ασφάλεια και την ευημερία τους, σκοτώσαμε ο ένας τον άλλο, γίναμε οι φίλοι εχθροί σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Ταχθήκαμε με κάποιους στην πολιτική, πολεμήσαμε τους συγγενείς μας, στραφήκαμε ο ένας εναντίον του άλλου με βάση τις προτιμήσεις τους.

Η περίοδος αυτή έληξε - όπως θα έπρεπε. Πλέον, οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο ή το Βερολίνο δεν σημαίνουν τίποτα για τον λαό μας, ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον.

Πρέπει να λάβουμε μέτρα βάσει της βαθιάς μας πολιτικής ιστορίας, της γεωγραφικής ταυτότητας, της παράδοσης των κρατών μας (σ.σ. πληθυντικός), της αιώνιας κοινωνικής μας προοπτικής και της οικοδόμησης του μέλλοντος. Πρέπει να εξαπλωθεί αυτή η νοοτροπία, αυτή η πορεία σε ολόκληρη την περιοχή, να αναληφθεί μια μεγάλη πρωτοβουλία μέσω των όρων και της γλώσσας και να ξεκινήσει μια διαδικασία προετοιμασίας και εντοπισμού.

Η 24η Ιουνίου είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας. Είναι η αρχή μεγάλων βημάτων και ανόδου για το κράτος, για κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, τους πνευματικούς κύκλους και τον κόσμο της οικονομίας.

Επομένως, τα θεμέλια μιας βαθιάς, συναρπαστικής μεταμόρφωσης που κυμαίνεται από το μυαλό μας έως τα θεσμικά μας όργανα, η υπεράσπιση των πολιτικών μας αντιλήψεων, θα πρέπει να εδραιωθούν. Θεμέλια με βαθιές ρίζες, μια νέα αντίληψη που θα συνεχιστεί για αιώνες, θα πρέπει να εδραιωθεί σε όλα τα θεσμικά μας όργανα.

Επειδή η σημερινή κατάσταση και η πραγματικότητα, είναι το νέο παράδειγμα των μεγάλων πρωτοβουλιών, της ανόδου και της παράδοσης των μεγάλων κρατών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να το δεχθούμε αυτό διανοητικά και να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας σύμφωνα με αυτό.

Μετά τις 24 Ιουνίου, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας. Επειδή η Τουρκία θα αλλάξει ακόμη και τις θέσεις των χωρών που είναι γνωστές για την επιθετικότητά τους. Έχει γίνει αποδεκτό ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί πλέον να γυρίσει πίσω. Όλες οι μέθοδοι που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα απέτυχαν. Το χέρι τους δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν παλιά, οι συνεργάτες τους στο εσωτερικό έχουν αποδυναμωθεί και η αξιοπιστία τους μειώνεται.

Φυσικά οι σχέσεις με τις Η.Π.Α. θα συνεχιστούν σε πιο ορθολογικό επίπεδο, αλλά η μονομερής σχέση εξάρτησης θα τερματιστεί εδώ (σ.σ και τώρα). Φυσικά οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα συνεχιστούν, αλλά η Τουρκία δεν θα διακατέχεται από το ιδεώδες της πλήρους ένταξης. Οι σχέσεις μας με τις ανερόμενες δυνάμεις της Ανατολής και τους παραδοσιακούς εταίρους της Δύσης θα αναδιαμορφωθούν με βάση την λογική του «Τουρκικού άξονα».

Καθώς η Τουρκία επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με βάση τη νέα κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να αναζητηθούν τρόποι για τη σημαντική βελτίωση των σχέσεών της με το στενό της περιβάλλον και τις χώρες της περιοχής της, να μετριάσει την εναντίον της εχθρότητα, να διαμορφώσει κοινούς τομείς και να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον διάλογο.

Υπό αυτή την έννοια, οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Ιράν είναι καθοριστικές. Θα πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι εστίες που δημιουργούν απειλή και ιδιαίτερα με την ισχυρή χώρα της περιοχής, την Σαουδική Αραβία. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σπάσουμε, να αμβλύνουμε το κύμα κατά της Τουρκίας στην πολιτική αυτής της χώρας. Η διοίκηση του Ριάντ μπορεί να έρθει στο προσκήνιο για να αποτρέψει την εξάπλωση στην περιοχή του αντι-τουρκικού κλίματος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πρέπει τουλάχιστον να γίνει προσπάθεια.

Τα ΗΑΕ θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τη συμμετοχή σε προσπάθειες πραξικοπήματος, δημιουργώντας χάος στην περιοχή ως «πυλώνα του κακού», συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί φιλική ατμόσφαιρα που θα αμβλύνει τις απειλές μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

Η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο κύμα σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό το κύμα θα πρέπει να το αισθανθούν έντονα τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι τα βήματα της Τουρκίας θα αντηχήσουν παντού
».

Οι ειδικοί των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας θα πρέπει να μελετήσουν πολύ σοβαρά τα όσα έγραψε το φερέφωνο του Ερντογάν και να εξετάσουν όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας στην επεκτατική προοπτική της Τουρκίας και στην προσπάθειά της να αναδειχτεί σε ηγεμόνα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της Ισραηλινής ιστοσελίδας Israel Defense που αναφέρεται στις πυρηνικές βλέψεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία και να γίνει περιφερειακή υπερδύναμη. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται πυρηνικά όπλα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα παραμείνει δεύτερης κατηγορίας (χώρα - δύναμη), κάτι που Ερντογάν δεν μπορεί να δεχτεί και να ανεχτεί.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, CosmoStatus, και χρήση live link.



1 σχόλιο:

  1. 100% το άρθρο του Καραγκι(οζ)ούλ, απηχεί τα αντιληπτά προ πολλού σχέδια της Τουρκικής (ατταβιστικά ιμπεριαλιστικής ) άρχουσας τάξης, είτε Ισλαμικής Ερντογανικής, είτε κοσμικής Κεμαλικής. Αφελείς πεποιθήσεις ότι αυτοί οι νεο-οθωμανισμοί είναι του Ερντογάν και δεν είναι η πάγια μακροχρόνια χαραγμένη πολιτική του Τουρκικού βαθέως κράτους, δεν επιτρέπεται σε σοβαρά σκεπτόμενους. Δεν επιτρέπεται επίσης σε σοβαρά σκεπτόμενους, να αμφιβάλλουν ότι η Τουρκία , παρ' όλα της τα εσωτερικά προβλήματα, έχει τις προδιαγραφές να πετύχει σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια, εάν αφεθεί. Εκείνο όμως που είναι επίσης βέβαιο , είναι ότι αυτά είναι εμβριθώς γνωστά προ πολλού στις δύο υπερδυνάμεις και στην υπερδύναμη της Ισραηλο-εβραϊκής ιντελιτζέντσιας, που ούτε μανταλάκια πουλάνε, ούτε κοιμούνται με τα τσαρούχια αφήνοντας τα συμφέροντά τους στην τύχη, και ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν, για να μην επιτρέψουν να αναδυθεί ένας νέος ιμπεριαλιστικός παίχτης στην κρισιμότερη περιοχή του πλανήτη, να διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες των συμφερόντων και της ασφάλειάς τους. Η εποχή του πανηλίθιου, διεφθαρμένου, διεστραμμένου, θεοκρατικού, χρεοκοπημένου, ιντριγκόπληκτου, κλεπτοκρατούμενου, σάπιου, άοπλου, ανάξιου και διαλυμένου Βυζαντίου , που επέτρεψε σε μια τυχάρπαστη συμμορία δραπετών κατάδικων του Μογγολικού κράτους να διαλύσουν και να εξισλαμίσουν ολόκληρη αυτοκρατορία και να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο οθωμανικό κράτος εκ του μη όντος, τελείωσε και ούτε θα επαναληφθεί, γιατί υπάρχουν άλλοι που μπορούν, θέλουν και ξέρουν να το σταματήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή