Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να επιτρέψει τη λειτουργία των «Τουρκικών» ΜΚΟ

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τις «Τουρκικές» ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να εγγράψει (σ.σ στα μητρώα) τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης, χωρίς διακρίσεις.

«Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μία από τις διακεκριμένες ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, έχει απαγορευθεί από τις Ελληνικές Αρχές με το πρόσχημα πως η λέξη «Τουρκική» είναι στο όνομά της.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ως αποτέλεσμα των δικαστικών πρωτοβουλιών της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε πως παραβιάστηκε το δικαίωμα δημιουργίας ενώσεων και κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το 2017 νομοθεσία που επέτρεπε στις απαγορευμένες ενώσεις να αιτηθούν νέα εγγραφή (σ.σ. στα μητρώα). Όμως, η νομοθεσία περιλάμβανε σημαντικές εξαιρέσεις για την αποδοχή των αιτήσεων.

Στην πραγματικότητα, η αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για νέα εγγραφή, έχει απορριφθεί από το περιφερειακό δικαστήριο εφέσεων της Ελλάδας.

Η απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύει πως η νομοθεσία που υιοθετήθηκε από το Ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για την υλοποίηση του δικαιώματος της σύνδεσης (σ.σ. δημιουργίας ένωσης).
 

Αναμένουμε από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ».

Για το θέμα, το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο ύπαρξης 150.000 Μουσουλμάνων «Τούρκων» μειονοτικών στην Ελληνική Δυτική Θράκη, κάτι που φυσικά συμβαίνει μόνο στη φαντασία και στους πόθους της Τουρκικής κυβέρνησης.

Είναι γνωστό πως η συνθήκη της Λωζάννης αναγνωρίζει θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. 

Είναι γνωστό πως στη Θράκη διαβιούν Μουσουλμάνοι Πομάκοι (που δηλώνουν Έλληνες και μιλούν Πομακικά), Ρομά και Τουρκόφωνοι.
Είναι γνωστό πως εδώ και δεκαετίες η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε Τουρκική Εθνική μειονότητα όλους τους Μουσουλμάνους που ζουν στη Θράκη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου