Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ιταλός Υπουργός: η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το ευρώ

Ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paolo Savona δήλωσε εχθές Τρίτη, πως η Ιταλία θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την συμμετοχή της χώρας στον ευρωζώνη, η οποία μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες που είναι πέρα από τις δυνάμεις της.

Ο Paolo Savona είχε προταθεί από τον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία για τη θέση του Υπουργού Οικονομίας, αλλά ο Πρόεδρος της χώρας Sergio Mattarella είχε θέσει βέτο στην τοποθέτησή του, καθώς θεωρείται σκεπτικιστής για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Ο Giovanni Tria που ανέλαβε τελικά το Υπουργείο Οικονομίας, έχει δηλώσει πως θα προσπαθήσει να διατηρήσει την Ιταλία στο ευρώ.

«Μπορεί να βρεθούμε στη θέση όπου δεν θα αποφασίσουμε εμείς, αλλά άλλοι» είπε ο Savona σε Γερουσιαστές. «Η θέση μου, σε σχέση με ένα δεύτερο σχέδιο (plan B) … είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανότητα» αναφέρει το Euractiv.

Μετά από αυτή τη δήλωση υπήρξαν αντιδράσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπως και στις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων, αλλά τελικά η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

«Είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής και φαίνεται πως είναι επίτηδες προκλητικός» είπε ο Chris Scicluna, ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στον όμιλο Daiwa Markets του Λονδίνου.

«Γνωρίζοντας τις απόψεις του, τα τελευταία του σχόλια μας θυμίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση με αυτές τις απόψεις και πως η Ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται στο δρόμο της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο Scicluna.

Ο Ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός της Λίγκας του Βορρά και του Κινήματος των 5 Αστέρων, σχεδιάζει φορολογικές περικοπές και υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, που πιθανότατα θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους του ελλείμματος με τις Βρυξέλες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, προειδοποίησε την κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τα δημόσια οικονομικά ώστε να αποφύγει την αναστάτωση των διεθνών αγορών και να αυξήσει το δημόσιο χρέος, που είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά το Ελληνικό.

Ο 81 ετών Savona που είναι πρώη καθηγητής Πανεπιστημίου, έγραψε ένα βιβλίου που εκδόθηκε φέτος, υποστηρίζοντας πως η είσοδος της Ιταλίας στην ευρωζώνη ήταν ένα «ιστορικό λάθος». Ο Savona έχει ένα εξαίρετο ακαδημαϊκό παρελθόν και έχει επίσης εργαστεί στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Ο Savona είπε στους γερουσιαστές πως θα συναντηθεί με τον Κεντρικό Ευρωπαίο Τραπεζίτη Mario Draghi αμέσως μετά, αλλά στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους πως η συνάντηση δεν θα γινόταν την Τρίτη (εχθές) όπως είχε εννοηθεί. Ο Savona πρόσθεσε πως σκοπεύει να συναντήσει τον Draghi, αλλά το ραντεβού δεν έχει κλειστεί ακόμη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, CosmoStatus, και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου