Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

«Ελεγχόμενα Κέντρα» και όχι «Hot Spot» για τους μετανάστες

Η ιδέα των ελεγχόμενων κέντρων για μετανάστες που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μοιάζει πολύ με την ιδέα των Hot Spot του 2015.

Σύμφωνα με άρθρο του Γαλλικού Euractiv που μεταφέρει το CosmoStatus, η συμφωνία των 28 για την μετανάστευση προβλέπει την δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» σε χώρες μέλη της ΕΕ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου και να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα «ελεγχόμενα κέντρα» θα δημιουργηθούν μόνο σε εθελοντική βάση, παραχώρηση που έγινε στις χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που αντέδρασαν έντονα στην άφιξη μεταναστών στην επικράτειά τους.

Αρχικά, φαίνεται πως πρόκειται για καλό συμβιβασμό μεταξύ των σκληροπυρηνικών του Βίσεγκραντ και της χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία και Ελλάδα), που δέχονται μεγάλη πίεση εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη συναίνεσης στον όρο «ελεγχόμενα κέντρα», που επαναφέρουν στη μνήμη τα «hot spot» που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2015-2016. Αυτά τα κέντρα αποβίβασης στην Ελλάδα και την Ιταλία επέτρεψαν την ταυτοποίηση και την διαλογή των μεταναστών και των προσφύγων, πριν την αναδιανομή τους στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Η διαφορά (μεταξύ των δύο όρων) είναι κυρίως σημασιολογική, επειδή η Ιταλία έχει άσχημες μνήμες από τα hot spot» δήλωσε Γαλλική πηγή. Τα hot spot έχουν δεχτεί κριτική επειδή ήταν ανοιχτά και επέτρεπαν στους μετανάστες να κινηθούν ελεύθερα και να φύγουν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η ακριβής φύση αυτών των κέντρων βρέθηκε στο επίκεντρο των ερωτήσεων που τέθηκαν στη Γαλλίδα Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau. Στην ερώτηση για το εάν αυτά τα κέντρα θα είναι εντελώς κλειστά απάντησε: «Δεν θα είναι κλειστά κέντρα, αλλά κέντρα από τα οποία οι μετανάστες δεν θα μπορούν να φύγουν». Για άλλη μια φορά, όλα καταλήγουν στη σημασιολογία.

«Ο μηχανισμός κοινής υποδοχής έχει τεθεί σε λειτουργία» δήλωσε Γαλλική πηγή. «Αυτό θέτει επιτυχώς τέλος στην πολιτική ένταση των τελευταίων εβδομάδων».

Η αμφιλεγόμενη Σύμβαση του Δουβλίνου, που προβλέπει πως η πρώτη χώρα άφιξης ενός μετανάστη είναι και η χώρα που θα πρέπει να καταγράψει την αίτηση ασύλου, παραμένει χωρίς αλλαγή, παρόλο που η ενδεχόμενη μεταρρύθμισή της αναμενόταν με ανυπομονησία κατά τη σύνοδο.

Σύμφωνα με Γαλλικές πηγές, οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν σύντομα. Η μεταρρύθμιση της Σύμβασης του Δουβλίνου αποτελεί καθησυχαστική εγγύηση προς τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που θα προκύψουν από τη συμφωνία θα αναπτυχθούν στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν ad hoc, καθώς η ίδρυση και η χρηματοδότηση αυτών των κέντρων θα χρειαστούν κάποιο χρόνο.



Πηγή: Euractiv
Μετάφραση: CosmoStatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου