Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

40 σχολεία στην Αγγλία απαγορεύουν στα κορίτσια να φορούν φούστες για χάρη των τρανσέξουαλ μαθητών

Τουλάχιστον 40 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία απαγόρεψαν στα κορίτσια να φορούν φούστες, ένα μήνα αφότου σχολείο στο Oxfordshire συνέστησε στα αγόρια να φορούν φούστες για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τα σχολεία επιλέγουν ουδέτερες στολές για τους μαθητές τους, ώστε οι τρανσέξουαλ μαθητές να μην προβληματίζονται.

Το σχολείο Priory στο Lewes του Ανατολικού Sussex, απαγόρευσε τις φούστες και επέβαλε στα κορίτσια να φορούν παντελόνια, μετά από ερωτήσεις για τον λόγο που η στολή των αγοριών και των κοριτσιών ήταν διαφορετική. Το σχολείο αποφάσισε πως οι ανάγκες των τρανσέξουαλ μαθητών έπρεπε να ληφθούν υπόψη.

Ο Διευθυντής του σχολείου Tony Smith είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο:
«Διαθέτουμε έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό τρανσέξουαλ μαθητών και γι’ αυτό η ύπαρξη ομοιόμορφων στολών είναι κάτι σημαντικό γι’ αυτούς».

Η Ακαδημία Crawshaw κοντά στο Leeds «είναι υπέρ της χρήσης στολής ουδέτερου φύλου (μόνο παντελόνια)».

Το Γυμνάσιο Copleston στο Ipswich έθεσε τις φούστες στη λίστα με τις μη αποδεκτές ενδυμασίες, όπως τα πολύ στενά τζιν και το πίρσινγκ στο πρόσωπο.

Στο Γυμνάσιο Woodhey στο Bury οι φούστες θεωρούνται «απογοητευτικές και ενοχλητικές» για το προσωπικό και τους επισκέπτες, όταν τα κορίτσια κάθονται στο πάτωμα για συγκεκριμένα μαθήματα.

Η κίνηση των σχολείων έγινε καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας ετοιμάζεται να διευκρινίσει τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, μέσω αλλαγών στον Κώδικα Γενετικής Αναγνώρισης.

Οι φεμινίστριες καταδίκασαν την απαγόρευση στις φούστες, υποστηρίζοντας πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Naomi Wolf, που διατέλεσε σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Bill Clinton, δήλωσε:
«Πιστεύω πως η χρήση μόνο των παντελονιών για όλους αποτελεί γελοιότητα, εκτός και αν είσαι έτοιμος να προσφέρεις την εναλλακτική της χρήσης φούστας από όλους. Πιστεύω πως αν προσφερθεί η επιλογή είτε της φούστας είτε του παντελονιού, ο καθένας μπορεί να βρει τι του ταιριάζει».

Στο Bradford, ένας μεγάλος αριθμός σχολείων με υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων μαθητών, δεν επιτρέπει τις φούστες, με το σκεπτικό της σεμνότητας. Ίδιες απαγορεύσεις ισχύουν και στο Leeds και στο Grimsby. Στο Ipswich, 8 δευτεροβάθμια σχολεία απαγορεύουν τις φούστες, κάτι που σημαίνει πως η πλειοψηφία των κοριτσιών φοιτά σε σχολεία που επιτρέπουν μόνο τα παντελόνια.

Κάποια σχολεία όμως, προσπαθούν να διατηρήσουν τη χρήση της φούστας. 


Οι μαθητές του Γυμνασίου Philips στο Bury, που σχεδιάζει την υποχρεωτική χρήση των παντελονιών από αγόρια και κορίτσια για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές, υποστηρίζοντας πως η απαγόρευση της φούστας σεξουαλικοποιεί το σώμα των μαθητών. Τα κορίτσια του σχολείου υποστηρίζουν πως αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση με τις φούστες και η υποχρεωτική χρήση παντελονιών θα μπορούσε «να δημιουργήσει βλάβη στην ψυχική τους υγεία».

«Το να πιστεύει κάποιος δάσκαλος πως το να βλέπει το πόδι ενός παιδιού, είναι με οποιονδήποτε τρόπο κάτι «σεξουαλικό», αποτελεί παράπτωμα και θα πρέπει να απολύεται αμέσως» υποστηρίζουν οι μαθήτριες.

Το τελευταίο παραλήρημα για τις σχολικές φούστες, προήρθε από ένα σχολείο του Oxfordshire που ενημέρωσε τα αγόρια ότι μπορούν να ενταχθούν στα κορίτσια, φορώντας τη φούστα του σχολείου, εάν θεωρούν τα παντελόνια πολύ ζεστά και άβολα.

Η συμβουλή που εξέδωσε το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Chiltern Edge ήρθε όταν το σχολείο εισήγαγε στην αρχή του έτους μια «πιο επίσημη» και ομοιόμορφη πολιτική, η οποία προέβλεπε ότι οι μαθητές μπορούν να φορούν είτε μόνο παντελόνια είτε μόνο φούστες.

Η υιοθέτηση τακτικών ουδέτερου φύλου στη στολή των Βρετανικών σχολείων αυξήθηκε μετά την ψήφιση νόμου (το 2010) για την Ισότητα. Ο νόμος προβλέπει ότι είναι καθήκον των σχολείων να προστατεύσουν από διακρίσεις τους τρανσέξουαλ μαθητές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τουλάχιστον 120 σχολεία στη Βρετανία υιοθέτησαν την πολιτική ουδέτερου φύλου στις στολές των μαθητών τους, με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να υιοθετούν την πρακτική αυτή, γρηγορότερα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, CosmoStatus, και χρήση live link.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου