Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αποκάλυψε πως μετά την συνάντηση Πούτιν – Τραμπ ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την εύρεση φόρμουλας για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

«Υπήρξε συνομιλία μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Πούτιν για την εξεύρεση λύσης στη Συρία και για το πώς θα καταφέρουμε να επιστρέψουν πίσω οι πρόσφυγες. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, την κατάλληλη στιγμή, μέσω ενός εθελοντικού μηχανισμού, οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Mike Pompeo.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσίας στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεβ, δήλωσε πως η Ρωσία έχει στείλει στις ΗΠΑ συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να οργανωθεί από κοινού η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στο Ελσίνκι κατά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.

«Το πακέτο προτάσεων περιγράφει την ανάπτυξη ενός κοινού σχεδίου για την επιστροφή των προσφύγων στους τόπους κατοικίας τους πριν τον πόλεμο, με προτεραιότητα στην επιστροφή των Σύριων πολιτών από τον Λίβανο και την Ιορδανία, την δημιουργία κοινής ομάδας παρατήρησης μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ – Ιορδανίας και τη δημιουργία μιας ίδιας ομάδας στον Λίβανο» δήλωσε ο Mikhail Mizintsev.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η επιτυχία του προγράμματος είναι πολύ πιθανή, εξαιτίας των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ο Μιχαήλ Μιζίντσεβ είπε πως από το 2011 περίπου 7 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα και σήμερα ζουν σε 45 διαφορετικές χώρες, ενώ περίπου 1,7 εκατομμύρια μπορούν να επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στις αρχές Ιουλίου, η Συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα, υποστηρίζοντας πως εκκαθάρισε επιτυχώς μεγάλες περιοχές της Συρίας από τους τρομοκράτες.

Η σταδιακή επιστροφή των προσφύγων στην Συρία έχει ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2017.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου