Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Η Ουγγαρία αποσύρθηκε από τη συμφωνία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση

Αποσύρθηκε και η Ουγγαρία από την παγκόσμια συμφωνία του ΟΗΕ για την (παράνομη) μετανάστευση, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον Peter Szijjarto, Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η συνθήκη «είναι ενάντια στη κοινή λογική και στη πρόθεση να αποκατασταθεί η Ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία δεν δέχτηκαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή και για την οποία αρχικά συμφώνησαν 192 χώρες. Η συμφωνία αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται επίσημα από τον Δεκέμβριο, μετά την σύνοδο που θα γίνει στο Μαρακές του Μαρόκο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως η συμφωνία έχει σκοπό να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών, προσφέροντας στις κυβερνήσεις των κρατών τη δυνατότητα να επινοήσουν τις δικές τους πολιτικές για τη μετανάστευση.

Η Ουγγαρία θεωρεί πως η νέα συμφωνία δεν προστατεύει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που θέλουν να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Ο Ούγγρος Υπουργός θεωρεί την συμφωνία επικίνδυνη, εξτρεμιστική, φιλτραρισμένη και πως προωθεί την (παράνομη) μετανάστευση καθώς θα εμπνεύσει πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (τις πατρίδες τους).

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως τέτοιες πολυεθνικές συμφωνίες υπονομεύουν τη δύναμη των κυβερνήσεων να ελέγχουν τα σύνορα της χώρας τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 258 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπό καθεστώς (παράνομου) μετανάστη, ενώ ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει σύντομα. Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας οι (παράνομοι) μετανάστες δεν έχουν συνήθως δικαιώματα στις χώρες που εισέρχονται παράνομα.

Αυτή την περίοδο υπάρχει έντονη αύξηση της πολιτικής κατά της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου