Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Άρνηση του Κογκρέσου στην πώληση F-35 στην Τουρκία. Υπέρ της πώλησης ο Μάττις.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) συμφώνησαν να μην προχωρήσει η πώληση των F-35 στην Τουρκία. Όμως ο Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάττις προειδοποιεί το Κογκρέσο να μην εμποδίσει την πώληση.

Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην NDAA από το Κογκρέσο δεν θα αρέσει στην Τουρκία. Η άρνηση της πώλησης των F-35 σχετίζεται με την σχεδιαζόμενη αγορά των Ρωσικής κατασκευής πυραύλων S-400 από την Τουρκία. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πιστεύουν πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με την δυτική τεχνολογία και έτσι θα πληγεί η ασφάλεια της συμμαχίας.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η όλη υπόθεση δεν αφορά μόνο την πώληση των F-35 αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία. Επίσης πρόσθεσε πως τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, εξαιτίας των αγορών οπλικών συστημάτων από την Ρωσία και εξαιτίας της αναίτιας φυλάκισης Αμερικανών πολιτών.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ισχυρίζεται πως αναγκάστηκε να αγοράσει το Ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα S-400, επειδή οι Δυτικοί αρνούνταν να της πουλήσουν κάτι αντίστοιχο.

Όμως, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Jim Mattis δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαι αντίθετος στην αφαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35» και προειδοποίησε το Κογκρέσο να μην εμποδίσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, επειδή θα δημιουργηθεί διακοπή της αλυσίδας παραγωγής, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην παράδοση 50 - 75 αεροσκαφών, αύξηση του κόστους ανά μονάδα, ενώ θα χρειαστούν 18 - 24 μήνες για να ανασυνταχθεί η γραμμή παραγωγής. Υπενθύμισε δε, πως από το 2002 η Τουρκία έχει επενδύσει στο πρόγραμμα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να αγοράσει 100 αεροσκάφη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα Breaking Defense και Defense News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου