Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Βρετανία: «άδεια κυκλοφορίας» για γενετικά τροποποιημένα μωρά

Το συμβούλιο βιοηθικής της Βρετανίας έδωσε άδεια για την δημιουργία ανθρώπων των οποίων το DNA θα έχει τροποποιηθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες των γονέων!

Εγκρίθηκε στη Βρετανία η δημιουργία μωρών που το DNA τους έχει τροποποιηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις των γονέων τους, ώστε να έχουν περισσότερες ελπίδες για μια επιτυχημένη ζωή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

Το Nuffield Council on Bioethics ανακοίνωσε πως η αλλαγή του DNA σε ανθρώπινα έμβρυα θα μπορεί να είναι ηθικά επιτρεπτή, εφόσον αποσκοπεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια καλύτερη ζωή στο παιδί.

Στην ανακοίνωση δεν ζητείται αλλαγή της Βρετανικής νομοθεσίας ώστε να υπάρχει άδεια για την τροποποίηση του DNA, αλλά γίνεται έκκληση προς τους ερευνητές να στοχεύσουν στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

«Κατά την άποψή μας η τροποποίηση των γονιδίων είναι ηθικά αποδεκτή. Δεν υπάρχει λόγος να την απορρίπτουμε εξ αρχής» δηλώνει η Karen Yeung, επικεφαλής της ομάδας εργασίας Nuffield και καθηγήτρια νομικής.

Η τεχνολογική πρόοδος στη γενετική έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να «ξαναγράψουν» το DNA γράμμα προς γράμμα. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν στον γενετικό κώδικα στο σπερματοζωάριο, στο ωάριο και στο έμβρυο και να αλλάξουν την εξέλιξη / ανάπτυξη του παιδιού.

Παρόλο που η νομοθεσία στη Βρετανία και σε άλλες χώρες απαγορεύουν τη δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων παιδιών, αρκετά πειράματα σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει πως η τροποποίηση του DNA θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών στα παιδιά, που οφείλονται σε προβληματικά γονίδια.

Η τροποποίηση των ανθρωπίνων γονιδίων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πως είναι ασφαλής. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology, αποκαλύπτεται πως η τροποποίηση των γονιδίων προκαλεί περισσότερα προβλήματα στο DNA, παρά λύνει προβλήματα.

Ένας ακόμη προβληματισμός για την τροποποίηση του DNA του εμβρύου αφορά την τροποποίηση, ουσιαστικά, όλων των κυττάρων του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένων των σπερματοζωαρίων ή των ωαρίων, κάτι που σημαίνει πως η τροποποίηση θα περάσει και στις επόμενες γενιές.

Φυσικά η τροποποίηση του DNA του εμβρύου θα οδηγήσει σε κατά παραγγελία παιδιού, με χαρακτηριστικά που θεωρούν επιθυμητά οι γονείς τους.

Η έκθεση του Nuffield δεν διευκρινίζει συγκεκριμένες τροποποιήσεις γονιδίων, καθώς μιλά γενικά για την προσήλωση στην αρχή της δράσης προς όφελος του παιδιού και την μη δημιουργία ασθενειών στην κοινωνία.

Η Jackie Leach καθηγήτρια βιοηθικής στο πανεπιστήμιο του Newcastle πιστεύει πως η τροποποίηση του DNA για την διασφάλιση καλύτερης ζωής στο έμβρυο, ίσως δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα, κυρίως σε όσους γεννηθούν με κάποια γενετική ανωμαλία, οι οποίοι θα αισθάνονται περισσότερο απομονωμένοι και θα λαμβάνουν λιγότερη ιατρική υποστήριξη.

Η έκθεση ζητά από την Βρετανική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πολυμελή επιτροπή που θα διασφαλίσει το τι θα είναι επιτρεπτό, ενώ εάν αλλάξει η νομοθεσία, η γενετική τροποποίηση θα πρέπει να εξετάζεται ανά περίπτωση από την αρχή γονιμότητας.

Ο φόβος της χρήσης της τροποποίησης των γονιδίων από τους γονείς, έγκειται στην χρήση της μεθόδου καθαρά για λόγους ομορφιάς και δύναμης του παιδιού. Αυτό, θα πρέπει να προβλεφθεί και να μην επιτρέπεται, υποστηρίζουν αρκετοί από τους ερευνητές.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου