Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Σχεδόν έτοιμη η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Σχεδόν έτοιμη φέρεται να είναι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Σύμφωνα με άρθρο των Times of Israel, οι τέσσερεις χώρες έχουν συμφωνήσει να κατασκευαστεί ο αγωγός που θα κοστίσει 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου και αργότερα και της Ελλάδας, στην Ευρώπη.

Ο αγωγός EastMed θα αποτελέσει την εναλλακτική πηγή ενέργειας που τόσο πολύ επιθυμεί η ΕΕ. Γι’ αυτό η ΕΕ θα επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την μελέτη της κατασκευής του αγωγού. Ο αγωγός θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες, οι οποίες ασκούν τεράστια επιρροή σ’ αυτή. Το άρθρο υποστηρίζει πως ο αγωγός θα αλλάξει τα δεδομένα.

Ο αγωγός EastMed θα είναι ο μακρύτερος και ο βαθύτερος υποθαλάσσιος του κόσμου. Η κατασκευή του είναι δύσκολη και αποτελεί κατασκευαστική πρόκληση, αλλά μπορεί να γίνει.
 

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα έχουν προτεραιότητα στην απορρόφηση φυσικού αερίου για εσωτερική κατανάλωση και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Ο αγωγός θα ξεκινά περίπου 170km μακριά από τις ακτές της Κύπρου, θα περνά από την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Το μήκος του θα είναι 2.200km και θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέχρι το 2030.

Οι εργασίες για τον αγωγό αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγους μήνες και θα ολοκληρωθούν σε 5 χρόνια.

Σύμφωνα με την Cyprus Mail, Κυπριακές κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα των Times of Israel επιβεβαίωσαν την είδηση και είπαν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο και των τριών χωρών στην Ευρώπη. Η πηγή πρόσθεσε πως μόλις κλείσει η συμφωνία, θα χρειαστούν 5 εβδομάδες για να εξεταστούν οι διατάξεις της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ίδια πηγή τόνισε πως η Λευκωσία εξετάζει όλες τις επιλογές της, ενώ πολλά θα κριθούν από τη νέα γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο δημοσίευμα των Times of Israel τονίζεται πως οι άλλοτε παγωμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία είναι κακές.

Οι τρεις χώρες (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος) πραγματοποιούν συχνά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως και ασκήσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας. Ταυτόχρονα προγραμματίζεται κοινή αεροπορική άσκηση μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ως μέρος των προσπαθειών προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε τους αναπτυσσόμενους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών λέγοντας πως «χτίζεται η συμμαχία του καλού» μέσω του κοινού εμπορίου, του τουρισμού και των προσπαθειών για την υγεία.

«Χτίζουμε μια θαυμάσια συμμαχία, μια συμμαχία για το καλό ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες μας» είχε πει ο Νετανιάχου και είχε προσθέσει πως «είναι σχεδόν αδιανόητο ότι οι χώρες μας δεν είχαν αυτή τη ζεστή, οικεία και άμεση επαφή» τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλέσει το έργο του αγωγού EastMed «εμβληματικό» για την συνεργασία των τριών χωρών, καταλήγει το δημοσίευμα των Times of Israel.

Θυμίζουμε πως από τη Βάρνα, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντώντας τον Αλέξη Τσίπρα είχε πει μπροστά στις κάμερες: «να φτιάξουμε γρήγορα τον αγωγό».

Διαβάστε σχετικά και δείτε το video με τις δηλώσεις στο σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.com/2018/11/eastmed.html

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου