Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Νετανιάχου: Να φτιάξουμε γρήγορα τον αγωγό EastMed (video)

Εξαιρετικά σημαντικό ενδιαφέρον απέκτησε η τετραμερής συνάντηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Ελλάδας στη Βάρνα, καθώς προσκλήθηκε και το Ισραήλ.

Η συμμετοχή του Ισραήλ, διά του Πρωθυπουργού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.

Το σημαντικότερο μήνυμα ήρθε κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου μπροστά στις κάμερες οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την ανάγκη να κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed που θα μεταφέρει το Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Θέλω να μιλήσουμε για τον αγωγό EastMed που μπορεί να αποτελεί εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο την Ευρώπη. Θα ωφελήσει τους λαούς μας. Πρέπει να τον φτιάξουμε. Πρέπει να τον φτιάξουμε γρήγορα. Ας εργαστούμε γι’ αυτό» τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο EastMed αποτλεί έργο εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.



Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed θα μεταφέρει κυρίως το Ισραηλινό Φυσικό αέριο στη Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Στον αγωγό αναμένεται να προστεθεί και φυσικό αέριο από την Κύπρο και πιθανότατα και από την Αίγυπτο.

Έτσι, με τον αγωγό αυτό θα παρακαμφθεί η ασταθής και απρόβλεπτη Τουρκία, που προσπαθεί να γίνει ο ελεγκτής του φυσικού αερίου που θα κατευθύνεται από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Οι Βαλκανικές χώρες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να προμηθευτούν Ισραηλινό αέριο, ως εναλλακτικό του Ρωσικού.

Από Ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη προς τα Βουλγαρικά σύνορα και η κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής από την Αλεξανδρούπολη προς την Βουλγαρία. Σκοπός είναι ο αυτοκινητόδρομος και ο σιδηρόδρομος να ενώσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον Πύργο (Μπουργκάς) και την Βάρνα της Βουλγαρίας.
 
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου