Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η Αυστρία αποχωρεί από το σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ

Η Αυστρία αποχωρεί από το παγκόσμιο σύμφωνο μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τετάρτη στο Συμβούλιο Υπουργών.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μη δεσμευτική συμφωνία θα καθορίσει τις αρχές για την αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών και αναμένεται να εγκριθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μαρακές του Μαρόκου.

Ωστόσο, η Αυστρία δεν θα υπογράψει το έγγραφο, λόγω σημαντικών ανησυχιών σχετικά με το περιεχόμενο, ούτε θα στείλει επίσημο αντιπρόσωπο στο Μαρακές, δήλωσαν ο Καγκελάριος Sebastian Kurz και ο αντικαγκελάριος Heinz-Christian Strache.

Ο κ. Strache δήλωσε μετά το Συμβούλιο Υπουργών ότι η ένταξη (στο σύμφωνο) θα ήταν «παραβίαση της κυβερνητικής συμφωνίας» επειδή η συνθήκη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ζητημάτων, καθώς θεωρείται πως θα υπάρξει απώλεια της κυριαρχίας της Αυστρίας στη μεταναστευτική πολιτική. Ταυτόχρονα θα εξαλείψει τη νόμιμη μετανάστευση και θα ενισχύσει την παράνομη μετανάστευση, τόνισαν οι Kurz και Strache.

Συνεπώς, η Αυστρία δεν θα προσχωρήσει στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και θα απέχει από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίσης θα καταθέσει σαφή δήλωση προς τα Ηνωμένα Έθνη με τη θέση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Η απόφαση προκάλεσε κριτική τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό πως θέτει τη φήμη της Αυστρίας σε κίνδυνο και απλώς θέλει να κερδίσει πόντους στην εγχώρια πολιτική.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση μιλώντας στο ραδιόφωνο του ORF.
Οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Caritas εξέφρασαν επίσης την απογοήτευση για την απόσυρση από το σύμφωνο μετανάστευσης.
Αντίθετα, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD της Γερμανίας χαιρέτισε την κίνηση της Αυστρίας και κάλεσε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αποσυρθεί από το σύμφωνο.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 να υπογράψουν το σύμφωνο μετανάστευσης.
Το έγγραφο των 34 σελίδων έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση των ροών των προσφύγων και να ενισχύσει τα δικαιώματα των θιγόμενων.
Στο έγγραφο τονίζεται ότι η κυριαρχία των εθνικών κρατών και το δικαίωμά τους για αυτόνομη οργάνωση της μεταναστευτικής τους πολιτικής δεν πρέπει να επηρεάζονται από το σύμφωνο και ότι δεν υπάρχει δεσμευτικό διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται πως πριν την Αυστρία, την απόσυρσή της από το Σύμφωνο για τη μετανάστευση εξήγγειλε  η Ουγγαρία, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Πολωνία εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους.
Οι ΗΠΑ, κατόπιν εντολής του Προέδρου Donald Trump, δεν συμμετείχαν καν στις διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου