Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Επιθετική Τουρκική ανακοίνωση για την άδεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Προκλητική και επιθετική ανακοίνωση εξέδωσε εχθές Πέμπτη η Τουρκία για τη μονομερή δράση των Ελληνοκυπρίων (όπως αναφέρει) για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Ανησυχούμε πως η Ελληνοκυπριακή διοίκηση, με το να αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, έχει αποφασίσει να προσκαλέσει διεθνείς εταιρείες για υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της αποκαλούμενης «περιοχής αδειοδότησης 7» την οποία μονομερώς οριοθέτησε τη Ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Η απόφαση αυτή της Ελληνοκυπριακής διοίκησης αποτελεί απόδειξη πως αυτή επιμένει να αγνοεί τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές πηγές του νησιού. Πράγματι, η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, επιδεικνύει για ακόμη μια φορά πως δεν έχουν εγκαταλείψει την θέση τους, που ευθύνεται για την χωρίς αποτέλεσμα διάσκεψη για το Κυπριακό τον Ιούλιο του 2017 αγνοεί το γεγονός πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πολιτική ισότητα και συνιδιοκτησία του νησιού.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ένα σημαντικό σημείο στην αποκαλούμενη «άδεια νούμερο 7» σχετικά με αυτό παραμένει εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Είναι γνωστό πως οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα σε σχέση με τις φυσικές πηγές στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, τα εξωτερικά όρια της οποίας γνωστοποιήθηκαν στον ΟΗΕ μέσω επιστολής στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2013, μπορούν να γίνουν μέσω απόκτησης άδειας από την Τουρκία.

Όπως έχει τονιστεί από την πλευρά μας σχετικά με το θέμα, η Τουρκία ποτέ δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη ενέργεια έρευνας αναφορικά με τις φυσικές πηγές που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα διατηρήσει όλες τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων γεωτρήσεων, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της. Πράγματι, σχεδιάζονται κάποιες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και σε περιοχές που έχουν δοθεί άδεια στην Turkish Petroleum από την Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύουμε πως δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία δραστηριότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, που θα βασίζεται σε άκυρες άδειες που θα προσπαθήσει να εκδώσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Καλούμε όλες τις χώρες και τις εταιρείες που ίσως ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς, να ενεργήσουν με την κοινή λογική και ειλικρινά να σκεφτούν την πραγματικότητα
».

Σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τον Φεβρουάριο του 2016, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε έκδοση αδειών για αρκετά υπεράκτια οικόπεδα. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, συνολικά 12 γεωτρήσεις θα γίνουν στα οικόπεδα 6, 8 και 10.

Την προσήλωση της εταιρείας Exxon Mobil μαζί με την Qatar Petroleum για την πραγματοποίηση της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Νιλ Τσαπμαν.

Σύμφωνα με το ΚυΠΕ, ο Νιλ Τσαπμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν κοιτάξει οποιαδήποτε λεπτομέρεια ακόμα.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για θέματα που αφορούν την Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί από τις Κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, η υποψήφια Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δήλωσε εγγράφως πως «Είναι μια σημαντική περίοδος για την Κύπρο, μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Είναι αυτό το μέρος, όπου τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ηγέτες της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας, για διασφάλιση της ανατολικής μεθορίου και τη σταθεροποίηση του Νότου, διασταυρώνονται».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ή την Ελληνική κυβέρνηση, για τις Τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις σε βάρος της Κύπρου.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου