Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία

Την ανησυχία του εξέφρασε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση για την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια που υπάρχουν στην Ευρώπη, που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρεται:

«Σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας και της Ρωσίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της επαρχίας της Μερσίνας, που βρίσκεται μόλις 85 χιλιόμετρα από την Κύπρο και σε μεγάλη εγγύτητα με άλλες γειτονικές χώρες, το Συμβούλιο εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2016/2308(ΙΝΙ) της 6ης Ιουλίου 2017. Για τον λόγο αυτό ζητά από την Τουρκική κυβέρνηση να γίνει μέλος της Σύμβασης Espoo και να λάβει υπόψη της όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται από τους πολίτες της και της ζητά να διαβουλευθεί με τις γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την πυρηνική ασφάλεια».

Ο πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu, ισχύος 4800MW, κατασκευάζεται από τη Ρωσική εταιρεία Rosatom και σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2023. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 3 Απριλίου παρουσία των Προέδρων Ερντογάν και Πούτιν.

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει με την Ιαπωνική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού στην Σινώπη του Εύξεινου Πόντου.

Ο πρώην Υπουργός Ενέργειας και σημερινός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Berat Albayrak, που είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει πως το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Θράκη, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου