Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Spiegel: Η Ελλάδα θα ζητήσει 280 δισεκατομμύρια από τη Γερμανία

Το Γερμανικό Spiegel επαναφέρει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων.

Σε νέο δημοσίευμά του το Spiegel για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα αναφέρει πως τώρα που η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο, θα ξεκινήσει την διεκδίκησή τους.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε εγκλήματα πολέμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τονίζεται η πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πως τα αιτήματα της Ελλάδας για αποζημιώσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν νόμιμα.

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας είπε κάτι παρόμοιο, ότι η διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων είναι «ιστορικό καθήκον».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της Ελλάδας εκφράζονται με τόσο γρήγορη διαδοχή για το ίδιο θέμα, τονίζει το Spiegel. Είναι μάλλον το προοίμιο μιας μακρύτερης εκστρατείας, η οποία θα αρχίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, τον Νοέμβριο του 2018.

Στο άρθρο αναφέρεται πως το Ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την έκθεση, σύμφωνα με την οποία θα διεκδικηθούν 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θα υπάρχουν και διεκδικήσεις για το δάνειο, που οι Έλληνες αναγκάστηκαν να χορηγήσουν στους Ναζί για «δαπάνες απασχόλησης» και η αξία του είχε εκτιμηθεί το 2014 στα 10,3 δισ. ευρώ.

Η έκθεση για τις πολεμικές επανορθώσεις είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, αλλά έμεινε στο συρτάρι, όσο οι Έλληνες λάμβαναν δάνεια έκτακτης ανάγκης από άλλες χώρες της ΕΕ και φυσικά τη Γερμανία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μετά τη λήξη του τρίτου και τελευταίου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού για το θέμα άλλαξε ταχύτατα. Πρόκειται για ηθική αποζημίωση, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τριαντάφυλλος Μιταφίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση σχετικά με τις αποζημιώσεις, είπε στο Spiegel πως «ο χρόνος είναι σωστός για τις αποζημιώσεις. Δεν υπάρχουν νομικά όρια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα αιτήματα στην έκθεση είναι πλήρως δικαιολογημένα,  ιστορικά, πολιτικά και νομικά».

Μετά την ψήφιση της έκθεσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της εκστρατείας της Ελλάδας, υποστηρίζει το Spiegel. Οι Έλληνες θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε όλο τον κόσμο: στη Γερμανία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Ηνωμένων Εθνών.

Στην τρίτη φάση της εκστρατείας τους, οι Έλληνες τελικά θα εγείρουν τα αιτήματά τους εναντίον των Γερμανών, πιθανώς με τη μορφή μιας προφορικής σημείωσης στην οποία θα καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις αξιώσεις αποζημίωσης.

Το Spiegel γράφει πως η Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας, όπως έχει ήδη καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με Έλληνες νομικούς, η απόρριψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Spiegel καταλήγει αναφέροντας πως ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier θα ενημερωθεί σύντομα για τα Ελληνικά σχέδια, καθώς θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί με τους Τσίπρα και Παυλόπουλο. Η απαίτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Spiegel αναφέρεται στις Γερμανικές αποζημιώσεις που πιθανώς να διεκδικήσει η Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2015, το Spiegel έγραφε πως η Αθήνα υπολόγισε το Γερμανικό χρέος στα 278 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το Spiegel έγραφε πως για πρώτη φορά η Ελληνική κυβέρνηση υπολόγισε τις Γερμανικές επανορθώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα 278 δισ. ευρώ.

Ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε αναφέρει πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 278.700.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε επικαλεστεί ο κ. Μάρδας, 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η αξία του αναγκαστικού δανείου, που έπρεπε να χορηγήσει η Ελλάδα στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και το υπόλοιπο ποσό αντιστοιχεί στην αποζημίωση που θα καταβληθεί για τις οικογένειες των θυμάτων. Επιπλέον, θα υπάρξει αποζημίωση για τις καταστροφές στις υποδομές της χώρας, έγραφε το Spiegel.

Η έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Μάρδας, είχε γραφεί από μια ομάδα 6 εμπειρογνωμόνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ είχαν ελεγχθεί 50.000 έγγραφα από το υπεύθυνο προσωπικό. Επιπλέον, είχε καταρτιστεί κατάλογος όλων των καταστροφών κατά τη διάρκεια της κατοχής, με στοιχεία που είχαν παρασχεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, σημείωνε το Spiegel.

Το Γερμανικό έντυπο υποστήριζε πως η Γερμανική άποψη ήταν πάντοτε πως δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για περαιτέρω πληρωμές αποζημίωσης στην Ελλάδα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



1 σχόλιο:

  1. Σιγα μην στα δωσουν οι γερμανοι τωρα που μας παιζουν στα γονατα...αιωνια στα μνημονια...θα ειμαστε.Η μονη "αποζημιωση" που θα παρουμε ειναι
    ενα φασκελο...που θα λεει στην παλαμη "κουραγιο" ελληνες(μαλακες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή