Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ξεκινούν οι Τουρκικές έρευνες και οι γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εργασίες γεωτρήσεων για την ανεύρεση φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο, ώστε να μοιραστούν τα αποθέματα ισόποσα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δράσεις. Πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με πράξεις. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να συγκρουστούμε με κανέναν. Όμως, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu εχθές Τρίτη.

Ο Necdet Pamir που είναι πρόεδρος της επιτροπής Ενεργειακών Πολιτικών δήλωσε πως τα σχέδια για την έναρξη των γεωτρήσεων ξεκινούν στις 29 Οκτωβρίου, την ημέρα ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη μέρα εορτάζεται η ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μεγάλης έκτασης έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή που ανήκει στο Ισραήλ. Μιλάμε για 1 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου» είπε ο Necdet Pamir.

«Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έχει τις δικές της αξιώσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, που γίνεται από την Λευκωσία, στο νότιο τμήμα του νησιού και έχει δικαιώματα σ’ αυτό, επειδή τα αποθέματα που βρίσκονται σ’ αυτό το τμήμα της νήσου, ανήκουν στον πληθυσμό του νησιού. Όμως, δυστυχώς, η Ελληνική πλευρά προτιμά να κερδοσκοπεί με το θέμα, μετατρέποντάς το σε εργαλείο διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε ο Necdet Pamir.

Η Τουρκία και ο Necdet Pamir επιμένουν πως η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών της Κύπρου γίνεται με τρόπο που αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και υποστηρίζουν πως οι χώρες που μοιράζονται την ακτογραμμή της Μεσογείου έχουν αντίθετες απόψεις όταν πρόκειται για τις ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελληνική πλευρά, με την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, η παρουσία του ιδιόκτητου Τουρκικού ερευνητικού σκάφους και του γεωτρύπανου, είναι πολύ σημαντική» προθέτει ο Necdet Pamir.

«Εάν κατά τους 5 μήνες ερευνών, η Τουρκία ανακαλύψει ένα κοίτασμα υδρογονανθράκων, αυτό θα βοηθήσει στον τερματισμό της ανεύθυνης και άδικης διαπραγμάτευσης που γίνεται από την  Ελληνική πλευρά. Οι Έλληνες θα αναγκαστούν να αλλάξουν τακτική και αλλάξουν τροπή οι διαπραγματεύσεις. Επιπρόσθετα, αυτό το βήμα ίσως βοηθήσει την Τουρκία να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και θα λύσει το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της βορείου Κύπρου» υποστηρίζει ο Necdet Pamir.

Ο δημοσιογράφος Ceyhun Bozkurt πιστεύει πως επειδή η Τουρκία διαθέτει το δικό της γεωτρύπανο την κατατάσσει στις ισχυρές ενεργειακά χώρες στο κόσμο.

«Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη της Δύσης, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οι Δυτικές δυνάμεις, δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή. Έτσι συνεχίζουν τις δράσεις τους μόνο με τους Ελληνοκύπριους. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ανησυχούν για τις προσπάθειες της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμπερασματικά, θέλω να τονίσω πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, σε όρους οικονομικούς και εθνικής ασφάλειας. Με αυτό το σκεπτικό, η έναρξη των γεωτρήσεων από το πλοίο Fatih (πορθητής) αποτελεί σημαντικό γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιτύχει τους στόχους της» υποστηρίζει ο Ceyhun Bozkurt.

Ο πρώην επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς, υποστηρίζει πως εάν η Τουρκία τρυπήσει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, θα υπάρξει σοβαρή κρίση.

«Ο (Τούρκος) Υπουργός δεν ξεκαθάρισε σε ποια περιοχή της Μεσογείου θα γίνουν γεωτρήσεις, αλλά προηγούμενες δηλώσεις πρώην υπουργών ενέργειας, ανέφεραν πως οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν στην Τουρκική ΑΟΖ, στην Αττάλεια και τη Μεσίνα. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν η απόφαση είναι ενεργή ή ένα οι ερευνητικές ενέργειες γίνουν κάπου αλλού. Η Τουρκία, παράνομα, σφετερίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου» δήλωσε ο Ανδρέας Πενταράς, τονίζοντας πως την ίδια τακτική ακολουθεί η Τουρκία και με το Καστελλόριζο.

«Εάν η διαδικασία γεωτρήσεων της Τουρκίας γίνει σε αυτές τις περιοχές, με άλλα λόγια, σε περιοχές που ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, τα προβλήματα που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε κρίση» υποστηρίζει ο Ανδρέας Πενταράς και προσθέτει πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα τρυπήσει η Τουρκία.

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει πως η Τουρκία θα τρυπήσει στα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Ανδρέας Πενταράς δήλωσε:

«Καταλαβαίνετε πως εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα εισέλθουμε σε σοβαρή κρίση και κανείς δεν γνωρίζει τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει».

Ο Ανδρέας Πενταράς είπε πως η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν λάβει αποτρεπτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.

«Πράγματι, πριν λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα να εμποδίσει τις Τουρκικές ενέργειες και γι’ αυτό θα περιοριστεί στην διπλωματία. Όμως, πιστεύω πως εάν υπάρξουν γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελλόριζου, η Ελλάδα θα πρέπει να δράσει, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα» είπε ο Ανδρέας Πενταράς, που όμως πιστεύει πως η Τουρκία δεν θα φτάσει σ’ αυτό το σημείο.

Σήμερα, το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros πλέει δυτικά της Κύπρου, όπου έχει σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, στη NAVTEX που έχει εκδοθεί, περιλαμβάνονται και μεγάλες περιοχές μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου