Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

«Απειλεί» την ΕΕ με δημοψήφισμα για ένταξη ή όχι ο Ερντογάν!

Για μια ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει στην ΕΕ πως δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις ενταξιακές υποχρεώσεις της χώρας του, αλλά θέλει να ενταχθεί στην Ένωση με τους δικούς του όρους!

Την περασμένη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, δήλωσε πως σκέφτεται να διεξάγει δημοψήφισμα και να αποφασίσει ο Τουρκικός λαός εάν ακόμη επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι εξοργισμένος από τους Ευρωπαίους και τους κατηγορεί για προκατάληψη κατά των Μουσουλμάνων και θεωρεί πως αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα από 2005 και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη δεν προχωρούν.

Μα, αν θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την χώρα του στην Ένωση, γιατί αγωνίζεται, απειλεί και κατηγορεί τους Ευρωπαίους; Πιστεύει πως έτσι θα τους αναγκάσει να δεχτούν την Τουρκία στην ΕΕ; Γιατί να το κάνουν; Με τη στάση του απλώς απομακρύνεται από την ΕΕ, παρά «συμμορφώνεται» με τους κανόνες για την ένταξη.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία, είναι σκεπτικές με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πως φυλακίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες περισσότερα από 10.000 άτομα και έκλεισαν δεκάδες ΜΜΕ, με αίολες κατηγορίες. Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση για έλλειψη υποστήριξης προς το πρόσωπό του.

«Είναι 2018 και μας κρατάνε ακόμη στην αναμονή. Ας ζητήσουμε από τα 81 εκατομμύρια των ανθρώπων μας να αποφασίσουν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Υπάρχουν χώρες που στριμώχνουν 2 ή και 3 δημοψηφίσματα μέσα σε ένα χρόνο. Μπορούμε και εμείς. Πρέπει να συνηθίσουμε στα δημοψηφίσματα» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ρίζες είναι στο πολιτικό Ισλάμ, κατηγορεί εδώ και καιρό τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι διαθέτουν αντιμουσουλμανικό συναίσθημα, λέγοντας ότι η Ένωση είναι ανήσυχη στην προοπτική ένταξης μια χώρας με πλειοψηφία μουσουλμάνους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Stef Blok, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα (την Τετάρτη), δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα γύρω από το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ. Στις 17 Απριλίου 2017 είχε πει και πάλι πως θα σκέφτεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Για 54 χρόνια, τι μας έκαναν να κάνουμε στην πόρτα της ΕΕ; Να περιμένουμε! Θα καθίσουμε κάτω και θα μιλήσουμε και ίσως κάνουμε δημοψήφισμα για την ένταξη» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας των δηλώσεων Ευρωπαίων ηγετών για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Και είχε προσθέσει προκλητικότατα για πρόεδρο χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ: «Δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον του Γιώργου, του Χανς, της Χέλγκα. Αυτό που μετρά για εμάς είναι το τι λέει η Αϊσέ, ο Μουράτ, ο Μεχμέτ, η Χατισέ. Τι λέει ο Αλλάχ!».

Αλήθεια, για ποιο λόγο επιθυμεί ακόμη ο Ερντογάν να εντάξει την Τουρκία στην ΕΕ, από τη στιγμή που η ΕΕ έχει κανόνες και υποχρεώσεις, τις οποίες η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Διαβάστε επίσης:
Επιθετική Τουρκική ανακοίνωση για την άδεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου