Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ερντογάν: αναξιόπιστες οι ΗΠΑ εξαιτίας του οικονομικού πολέμου που ξεκίνησαν

Οι ΗΠΑ έχασαν την αξιοπιστία τους από τότε που ο Donald Trump ξεκίνησε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενοχλημένος από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια λανθασμένη πορεία επίλυσης πολιτικών προβλημάτων, όχι μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά μέσω της γλώσσας των εκβιασμών και των απειλών» είπε σήμερα ο Ερντογάν στο Τουρκικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Ουάσινγκτον «έχασε την αξιοπιστία της, αφού ενεπλάκη σε εμπορικό πόλεμο με τον υπόλοιπο κόσμο» καθώς πρόσφατα η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτυπήθηκαν από τις Αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Τούρκος ηγέτης επεσήμανε την κατάσταση με το Ιράν, λέγοντας ότι οι απειλές για νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, μετά την αποχώρησή τους από την πυρηνική συμφωνία τον Μάιο, ήταν «άδικες».

«Είναι απολύτως λάθος να χρησιμοποιούνται κυρώσεις όταν όλα τα θέματα μπορούν εύκολα να επιλυθούν μέσω της παρακολούθησης που διεξάγουν οι διεθνείς οργανισμοί» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε ένα κράτος επηρεάζουν όλους τους γείτονές του στην περιοχή και αποκάλεσε την πολιτική αυτή «αναποτελεσματική».

«Είναι πρωταρχικό για εμάς, να μην απομονωθεί το Ιράν από τις πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής» είπε ο Ερντογάν.

Σε σχέση με την Τουρκική οικονομία, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι «είναι αρκετά ισχυρή και δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές και τις επιθέσεις» από τους Αμερικανούς.

Η Ουάσινγκτον παραβλέπει την «ευαισθησία» του ζητήματος της Συρίας για την Άγκυρα και «συνεχίζει να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές που ήταν ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα θεωρεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) ως τρομοκρατική ομάδα. 


Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να «ξεκαθαρίσει πλήρως» το βόρειο Ιράκ από τις κουρδικές ένοπλες ομάδες.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι η Ουάσιγκτον φιλοξενεί τον αυτοεξόριστο κληρικό Fethullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Η σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson από την Τουρκία, με κατηγορίες για σχέσεις με τον Γκιουλέν και το πραξικόπημα, αλλά και τα σχέδια του Ερντογάν για αγορά των Ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, άναψαν τη φωτιά.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ τον Αύγουστο, όταν η Αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε δασμούς 50% στις εισαγωγές Τουρκικού χάλυβα και έβαλε στη μαύρη λίστα τους Τούρκους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, με κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Άγκυρα απάντησε με δασμούς σε 22 Αμερικανικά προϊόντα, αξίας άνω των 533 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα πολεμήσουμε αποφασιστικά την διεστραμμένη απόφαση, που προσπαθεί να μας επιβάλει κυρώσεις, εξαιτίας ενός πάστορα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά την χρήση σκληρής γλώσσας, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Αμερικανική ηγεσία θα αλλάξει αργά ή γρήγορα την λανθασμένη της στάση απέναντι στη χώρα μας» και ότι οι διμερείς σχέσεις θα εξομαλυνθούν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου