Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Έβγαλε ειδήσεις η 6η τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε η έκτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης. Οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συζητήσεις περιελάμβαναν τις περιφερειακές απειλές, την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση και τις επαναλαμβανόμενες Τουρκικές προκλήσεις, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να παραβιάσει την κυριαρχία των τριών κρατών, μετακινώντας τις ναυτικές της δυνάμεις κοντά σε περιοχές εξερεύνησης υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα χωρικά τους ύδατα, γράφει η Egypt Today.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι συζητήσεις αφορούσαν την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερότητα στη Λιβύη και να επιτευχθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη Γάζα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνομιλίες περιελάμβαναν τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης και την πιθανότητα βα υπάρξουν Ελληνικές και Κυπριακές επενδύσεις στο Σουέζ (στο νέο κανάλι) της Αιγύπτου, καθώς και το καθεστώς των Ελλήνων πολιτών που ζουν στην Αίγυπτο.

«Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία ως προς την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές δυσκολίες, συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο, Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι οι περιφερειακές εξελίξεις κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής. Εξήγησε ότι τα τρία κράτη συμφωνούν με τη σημασία της ιεράρχησης της έννοιας της συνύπαρξης, ενώ απαξιώνουν τη βία και το μίσος σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Σίσι πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες κάλυψαν τη κρίση στα Παλαιστινιακά εδάφη, τη Λιβύη και τη Συρία, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις χώρες αντιλαμβάνονται τις πολιτικές διευθετήσεις ως βασικές για τη διάσωση ζωών και αναλαμβάνουν δράση για ανασυγκρότηση.

«Αυτό εξαλείφει τις ευκαιρίες που άρπαξαν οι εξτρεμιστές και οι τρομοκρατικές ομάδες που εκμεταλλεύονται την κρίση για να εκμεταλλευθούν τις χώρες μας και να τρομοκρατήσουν τους λαούς μας, υποστηριζόμενοι από την οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική βοήθεια που τους παρέχουν ορισμένοι που δεν διστάζουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες για να δημιουργούν επιρροή και να εξυπηρετούν τα στενά συμφέροντά τους εις βάρος των ζωών και των περιουσιών ειρηνικών λαών» δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ' ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Επίσης, ανέφερε, ότι οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν για τη παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα και σημείωσε πως η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών είναι η μοναδική λύση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν διμερείς συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, για να συζητήσουν τις περιφερειακές υποθέσεις καθώς και ευκαιρίες για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των χωρών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Ελλάδας στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και χαιρέτισε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς λέγοντας ότι επιδιώκει περαιτέρω συνεργασία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Κύπριος αξιωματούχος αποκάλυψε πως τέσσερις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών.

Υπενθυμίζουμε πως αξιωματούχοι από τις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες στο σχέδιο του αγωγού East-Med (Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία και Κύπρο) συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα για να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε μία ξεχωριστή διακυβερνητική συμφωνία ενώ σχεδιάζουν μια νέα συνάντηση είτε στην Αθήνα είτε στη Ρώμη.

«Είναι μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Όλοι όμως έχουν καθαρή εντολή από τις κυβερνήσεις τους να το φέρουν εις πέρας μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο Κύπριος αξιωματούχος.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου