Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Χειραγώγηση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ καταγγέλλει η Ρωσία

Στη ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ που θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, συντελέστηκαν παραβιάσεις όλων των νόμων και της ηθικής, καταγγέλλει το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρωσικού πρακτορείου TASS, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Θεωρούμε πως αυτό που έγινε (στην ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ) ως καταφανή παραβίαση όλων των συνθηκών και από την νομική πλευρά και από την ηθική πλευρά».

Το Ρωσικό Υπουργείο σημειώνει πως η ψηφοφορία οργανώθηκε «σε συμφωνία με τους κανόνες της μοντέρνας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας».

«Οκτώ ψήφοι που ήταν απαραίτητοι για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία, εξασφαλίστηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και δωροδοκίας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, τυχαία, απελευθερώθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι, την ίδια μέρα. Δύο άλλοι, που οι υποθέσεις τους ήταν υπό διερεύνηση, δέχτηκαν την υπόσχεση πως θα ελευθερωθούν. Άλλοι δέχτηκαν διεφθαρμένες οικονομικές προσφορές σε αντάλλαγμα της «σωστής» ψήφου. Μέλη του κοινοβουλίου κλειδώθηκαν στα δωμάτιά τους, τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν – κάτι που συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή δημοκρατική πρακτική» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Μόσχα δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία επιβλεπόταν από την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Jess Baily βρισκόταν στο κτίριο του Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

«Τέτοιοι βρώμικοι χειρισμοί δεν μπορούν να θεωρούνται έκφραση της θέλησης των μελλών του κοινοβουλίου. Οι γνώμη των 2/3 των Μακεδόνων που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών στο αποτυχημένο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε πλήρως. Η επίλυση της διαφοράς μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων πρέπει να στηρίζεται στον νόμο, σε ευρεία δημόσια υποστήριξη, αντί να χωρίζει την κοινωνία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε άλλη ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, στις 18 Οκτωβρίου, αναφέρεται:
«Ένα πλήθος αντιπροσώπων από το εξωτερικό κυριολεκτικά κατέληξε στους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης (των Σκοπίων), ζητώντας να μην χάσουν την «ιστορική ευκαιρία» και τις υποσχέσεις διαφόρων ειδών και τα μπόνους για τη σωστή επιλογή.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, William Mitchell, σε δημοσιευμένη επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Χ. Μίτσκοσκι, χωρίς δισταγμό, του υπαγορεύει πώς να συμπεριφέρεται.

Έτσι, συνεχίζεται η πιο σκληρή παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, το επίπεδο των οποίων έχει ήδη περάσει από όλα τα πιθανά όρια. Ο στόχος της προσέλκυσης της Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, πρέπει να επιτευχθεί με κάθε κόστος».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου