Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Το Αλβανικό νεκροταφείο των MiG θα μετατραπεί σε βάση του ΝΑΤΟ (φωτογραφίες)

Η Kucova ήταν βάση της αεροπορίας της Αλβανίας κατά την κομμουνιστική περίοδο. Τώρα αναμένεται να μετατραπεί σε βάση του ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία απέσυρε τα 224 Σοβιετικής και Κινεζικής κατασκευής MiG που διέθετε το 2005. Από το 2009, όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της ανέλαβε η Ελλάδα και η Ιταλία. Από τότε, η «πόλη του Στάλιν», όπως ονομαζόταν η Kucova την κομμουνιστική περίοδο, έχει παρακμάσει και ελπίζει πως η νέα βάση του ΝΑΤΟ θα φέρει κάποια οικονομική ανάκαμψη.

«Η βάση είναι το πρώτο αποτύπωμα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και θα μετατρέψει την Kucova στην πρώτη αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή» δήλωσε στο Reuters η Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Olta Xhacka.

Σε πρώτη φάση, το ΝΑΤΟ θα ξοδέψει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψει την Kucova σε υποστηρικτική βάση για προμήθειες, logistics, ασκήσεις και εκπαίδευση.

Η Αλβανία θεωρεί πως κέρδισε την μεταμόρφωση της βάσης από το ΝΑΤΟ επειδή συνέβαλε στην διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και με την συμμετοχή της σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Τα νέα για τη νέα βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχουν χαροποιήσει τους κατοίκους που ελπίζουν σε οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι παλιοί πιλότοι της Αλβανικής αεροπορίας ανυπομονούν να ακούσουν και πάλι μηχανές μαχητικών αεροσκαφών που θα πετούν στην περιοχή.

Στην παλιά βάση μπορεί κανείς να βρει περίπου 88 παλιά MiG-15, MiG-17, MiG-19, An-2, ελικόπτερα Mi-4, κανόνια και γενικά στρατιωτικό εξοπλισμό ιδανικό για μουσείο.

Ο αεροδιάδρομος είχε κατασκευαστεί από τους πολιτικούς κρατούμενους της Αλβανίας τη δεκαετία του 1950 και είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τους Σοβιετικούς, για την περίπτωση που πέσει στα χέρια των Δυτικών.

«Μια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα εμπιστευθούν περισσότερο την Αλβανία, ενώ θα βοηθήσει και στην μείωση της ανεργίας» δηλώνει ο 68χρονος συνταξιούχος πρώην διοικητής της βάσης Klement Alikaj.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου