Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Τσίπρας εναντίον Τραμπ στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, άσκησε κριτική στα όσα είχε πει από πριν λίγες μέρες από την ίδια θέση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα περιλάμβανε μια αχρείαστη αναφορά στα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες. Μπορεί να μην αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά όσοι παρακολουθούν με προσοχή τις ομιλίες κατάλαβαν ποιον είχαν αποδέκτη τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Πριν λίγες ημέρες, από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ντόναλτ Τραμπ είχε πει μεταξύ άλλων:
«Δεν θα παραδώσουμε την κυριαρχία της Αμερικής σε μια μη εκλεγμένη παγκόσμια γραφειοκρατία που δεν θα λογοδοτεί. Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και υιοθετούμε το δόγμα του πατριωτισμού. Σε όλο τον κόσμο, τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να αμυνθούν κατά των απειλών στην κυριαρχία τους, όχι μόνο από την παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά και από άλλες μορφές εξαναγκασμού και κυριαρχίας»

Εχθές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα του ΟΗΕ και μέσω twitter:
«Το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική & λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά».

Για ποιο λόγο προχώρησε σε αυτή τη κίνηση ο Έλληνας πρωθυπουργός;
Πρόκειται για εθνική γκάφα, που ίσως οδηγήσει σε άσχημες εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας.
Τη στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εξαιρετικές, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δυναμιτίζει αυτή τη σχέση;
Ποιον εξυπηρετεί, διακηρύσσοντας την υποταγή του στη παγκοσμιοποίηση;
Μήπως προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον Εμμάνουελ Μακρόν, που αυτοαποκαλέστηκε «αντι-Τραμπ» κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ;

Δεν βρέθηκε ούτε ένας Έλληνας διπλωμάτης να αποτρέψει αυτή την αναφορά;
Θεωρούμε πως όσοι συμβουλεύουν τον Αλέξη Τσίπρα για τις ομιλίες του, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα Ελληνικά συμφέροντα.
Εάν όσα περιελάμβανε η ομιλία στον ΟΗΕ, αποτελούν προσωπική επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού, τότε αποδεικνύει πως ακόμη δεν έχει καταλάβει πως δεν είναι ένας απλός αριστερός ακτιβιστής, αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως τα λεγόμενά του επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά τον Ελληνικό λαό.

Ας ελπίσουμε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα λάβει στα σοβαρά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου