Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

10 εκατομμύρια Ουκρανών εγκατέλειψαν τη χώρα από το 1993

Η Ουκρανία που προσπαθεί να ξεφύγει από την Ρωσία και να προσχωρήσει στην Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης των πολιτών της. Προφανώς, τα εργασιακά και οικονομικά δεδομένα της Ουκρανίας δεν είναι και τα καλύτερα για τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT, σχεδόν 1 εκατομμύριο Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavel Klimkin. Έτσι η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια.

Ο Pavel Klimkin είπε ότι τα τελευταία χρόνια στην Πολωνία έχουν μεταναστεύσει περίπου 1,4 εκατομμύρια Ουκρανοί, ενώ σχεδόν το 30% του πληθυσμού της πολωνικής πόλης Wroclaw μιλά πλέον Ουκρανικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, περίπου 3 εκατομμύρια Ουκρανοί μετανάστες ζουν σήμερα στη Ρωσία και περίπου 2 εκατομμύρια στην Πολωνία.

Το Κίεβο θεωρεί τη μετανάστευση ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 33% των Ουκρανών είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τη χώρα.

Εκτός από τη Ρωσία και την Πολωνία, οι Ουκρανοί μεταναστεύουν στη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας Olga Krentovska, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και η χώρα θα οδηγηθεί σε έλλειψη εργατικού δυναμικού που θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητά της.

Το Κίεβο έχει απευθύνει έκκληση στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα να επιλέγουν ευρωπαϊκές χώρες για τη μετανάστευσή τους και όχι τη Ρωσία.

Ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Volodymyr Omelyan δήλωσε ότι το Κίεβο μπορεί να διακόψει και τις τελυταίες δημόσιες συγκοινωνιακές συνδέσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών τρένων και των λεωφορείων, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ο πληθυσμός της Ουκρανίας έχει μειωθεί δραματικά από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Το 1993 είχαν καταμετρηθεί περισσότεροι από 52 εκατομμύρια άνθρωποι. Μέχρι τα τέλη του 2016 ο πληθυσμός της χώρας είχε μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια (στα 42) σημειώνοντας μείωση 18%.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου