Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν αποστρατικοποιημένη ζώνη 15-20km στα όρια μεταξύ του Συριακού στρατού και των ανδρών της αντιπολίτευσης, ως τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Tass μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Σότσι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η περιοχή θα εκκενωθεί από τους ριζοσπαστικούς αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Jabhat al-Nusra που χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από τη Ρωσία.

Η Τουρκία, ως τις 10 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει αποσύρει από την αποστρατικοποιημένη ζώνη τον βαρύ οπλισμό της, τα άρματα μάχης, τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, το πυροβολικό και τους όλμους των αντικαθεστωτικών.

Η τήρηση της τάξης στην αποστρατικοποιημένη περιοχή θα γίνεται από Τουρκικές και Ρωσικές ομάδες της στρατονομίας.

Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ως το τέλος του 2018 η κίνηση ανθρώπων και αγαθών στους αυτοκινητόδρομους Χαλέπι - Λαττάκεια  και Χαλέπι – Χάμα, με ευθύνη της Τουρκίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Συριακή κυβέρνηση γενικά υποστηρίζει την προσέγγιση αυτή, δηλαδή την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης, ενώ θα γίνουν ξεχωριστές επαφές με τη Συρία για τις λεπτομέρειες του θέματος.

«H περιοχή που ελέγχεται από την Συριακή αντιπολίτευση πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και η Συριακή αντιπολίτευση που κρατά αυτή την περιοχή να παραμείνει εκεί. Με τη βοήθεια της Ρωσίας θα γίνουν προσπάθειες να εκκαθαριστεί η περιοχή από τους εξτρεμιστές» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το RT.

Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη Συρία, καθώς η υπόθεση της Ιντλίμπ απείλησε να εξελιχθεί σε σημαντική διεθνή κρίση. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές δυνάμεις, προειδοποίησαν επανειλημμένα τη Ρωσία και τη Συρία να μην προβούν σε επιθετική ενέργεια στην περιοχή.

Περίπου το 70% της επαρχίας της Ιντλίμπ ελέγχεται από τρομοκρατικές φατρίες, συμπεριλαμβανομένης της  Hayat Tahrir al-Sham (γνωστής ως Al-Nusra Front) που είναι παρακλάδι της Al Qaeda.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου