Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τραμπ: όχι σε κυρώσεις στις εταιρείες που κατασκευάζουν τον Nord Stream 2, αφού θα πάρετε και Αμερικανικό LNG…

Τα πάντα είναι μπίζνες στο παγκόσμιο σκηνικό σήμερα. Μπίζνες που αποκαλύπτονται ψυχρά και κυνικά στον κόσμο. Και φυσικά, οι πόλεμοι είτε είναι οικονομικοί είτε γίνονται για τις μπίζνες, των μεγάλων, των πολύ μεγάλων!

Στην αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda, ο Donald Trump είπε πως δεν επιθυμεί να βλέπει την Ευρώπη να εξαρτάται αποκλειστικά από το Ρωσικό φυσικό αέριο και γι’ αυτό δεν θεωρεί σωστό να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι δισεκατομμύρια στη Ρωσία για να κατασκευάζονται αγωγοί και να προμηθεύονται φυσικό αέριο.

Φυσικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώνουν δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ για να αγοράζουν το δικό της υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το οποίο θα φτάνει στην Ευρώπη με πλοία.

Έτσι, από τη στιγμή που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Peter Altmaier δήλωσε πως η Γερμανία θα προβεί σε κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ και θα κατασκευάσει σταθμό LNG, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν και αυτές να πουλάνε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ο Donald Trump δεν είχε πλέον λόγο να προβεί σε κυρώσεις, όπως απειλούσε μέχρι πρόσφατα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να ανταγωνιστεί την Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τα 11 δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του Nord Stream 2, ήταν κάτι που δεν του άρεσε καθόλου.

«Πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ. Έχουμε τρεις υποψήφιες τοποθεσίες για κατασκευή σταθμού LNG. Την απόφαση θα την λάβουμε πριν το τέλος του έτους» είπε ο Γερμανός Υπουργός και χάρηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία είναι υπέρ της συνέχισης της προμήθειας της Ευρώπης με Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας και μετά το 2019 που λήγει το συμβόλαιο και γι’ αυτό ζητά από τη Ρωσία να συνεχίσει την ροή του αερίου, σε ποσότητες ικανές ώστε τα τέλη που θα πληρώνονται για την διέλευση του αερίου από τον Ουκρανικό αγωγό να αρκούν για τη συντήρησή του.

Η διατήρηση των ενεργειακών, των οικονομικών και πατριωτικών ισορροπιών είναι μια δύσκολη δουλειά, πολύ δύσκολη, που απαιτεί ικανούς διαπραγματευτές…
Η Ελλάδα διαθέτει τέτοιους;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου