Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ερντογάν ζητά την απεξάρτηση των κρατών από το δολάριο

Η εξάρτηση του διεθνούς εμπορίου στο Αμερικανικό δολάριο θα πρέπει να μειωθεί, καθώς έγινε εμπόδιο για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των Αμερικανικών κυρώσεων. Παρομοίασε δε, την Αμερικανική συμπεριφορά προς τη χώρα του, με «άγριους λύκους».

«Προοδευτικά πρέπει να τερματίσουμε το μονοπώλιο του δολαρίου για πάντα, χρησιμοποιώντας τα δικά μας εθνικά νομίσματα. Προτείνουμε να συναλλασσόμαστε στα δικά μας νομίσματα παρά σε Αμερικανικά δολάρια» είπε ο Ερντογάν στην 6η Σύνοδο του Τουρκικού Συμβουλίου στο Κιργιστάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ένα σύστημα συνδεδεμένο στο δολάριο που σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει το παγκόσμιο εμπόριο, έχει μεταβληθεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ ο σκοπός της χειραγώγησης των ισοτιμιών γίνεται για να υπάρχουν αμφιβολίες στην ισχυρή και υγιή Τουρκική οικονομία.

«Η Αμερική συμπεριφέρεται ως αγέλη άγριων λύκων. Μην τους πιστεύετε. Η χρήση του δολαρίου μας καταστρέφει. Δεν θα παραδοθούμε. Θα νικήσουμε» είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ταλανίζεται από νομισματική κρίση εξαιτίας των Αμερικανικών κυρώσεων. Η λίρα έχει χάσει το 42% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο μέσα στο έτος. Ο πληθωρισμός αγγίζει το 18%, ενώ οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντω αυξήθηκαν κατά 17,9% από τον Αύγουστο του 2017.

Στην Σύνοδο των Τουρκικών χωρών στο Κιργιστάν συμμετέχουν το Κιργιστάν, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ ως παρατηρητής συμμετέχει και ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο, το Κατάρ και η Τουρκία συμφώνησαν να υπάρχει ανταλλαγή των νομισμάτων τους ώστε να δοθεί ώθηση στην ρευστότητα και στην οικονομική σταθερότητα. Η αρχική ανταλλαγή ήταν ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Κατάρ επένδυσε στις Τουρκικές αγορές 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου