Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Τα βάζει με ΗΠΑ, Ισραήλ και ΟΗΕ ο Σουλτάνος

Ο Τούρκος Πρόεδρος εβρισκόμενος στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία θα μιλήσει μέσα στην εβδομάδα. Στο μεταξύ όμως, αποφάσισε να γνωστοποιήσει στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς, με στόμφο Σουλτάνου, πως τα δικά του σχέδια είναι αντίθετα με τα δικά τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε την Κυριακή πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των ζωνών ασφαλείας μέσα στη Συρία ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το Turkish American National Steering Committee, ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στις Τουρκικές και μουσουλμανικές κοινότητες της Νέας Υόρκης λέγοντας πως οι αγώνες της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν, μέχρι η τρομοκρατική απειλή να εκλείψει και γι’ αυτό θα ξεριζώσει τις τρομοκρατικές ομάδες που έχουν στόχο το μέλλον της Συρίας.

Κατά την ομιλία του στο ίδρυμα TURKEN, ο Ερντογάν είπε πως ο Τουρκικός στρατός έχει εκκαθαρίσει 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το Daesh (ισλαμικό κράτος) και τους τρομοκράτες (κούρδους) του YPG-PKK, ως μέρος των επιχειρήσεων στη Συρία με ονομασίες «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας».

Ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα μετέτρεψε σε ασφαλείς τις περιοχές που ελέγχει στη Συρία και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε τα ίδια και ανατολικά του Ευφράτη».

Απευθυνόμενος στην Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν ζήτησε να προστατευθεί η πόλη από τους εισβολείς.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ, την πρώτη μας qiblah (κατεύθυνση κατά την ισλαμική προσευχή) στους εισβολείς και αυτούς που ως κράτος τρομοκρατούν τους Παλαιστίνιους» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των Αμερικανικών και Ισραηλινών κυβερνητικών παραβιάσεων της ιερής πόλης στο «υψηλότερο επίπεδο» της διπλωματίας, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος άσκησε κριτική και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα «συγκεκριμένων δυνάμεων», αντί να εργάζεται για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Αναμένεται η αντίδραση των Αμερικανών και των Ισραηλινών, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους που έχουν αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη, ενώ το Ισραήλ, με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, έχει αποφασίσει να μεταφέρει την πρωτεύουσά του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου