Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Πούτιν απέρριψε την έκκληση του Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στη Συρία

Απορρίφθηκε δημοσίως από τη Ρωσία η προσπάθεια του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποτρέψει την επίθεση των Συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέρριψε την έκκλησή του για εκεχειρία.

Στην χθεσινή δραματική σύνοδο στην Τεχεράνη, που μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, ο Ερντογάν πίεσε το Ιράν και τη Ρωσία να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, αλλά ο Πούτιν, αναστατωμένος, είπε πως οι σκληροπυρηνικοί παραστρατιωτικοί μέσα στην πόλη αποτελούν απειλή που δεν μπορεί να αγνοηθεί, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η Συρία και οι σύμμαχοί της ήδη χτυπούν στόχους και συγκεντρώνουν όπλα κοντά στην Idlib, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, στην επικείμενη τελευταία μεγάλη μάχη του επταετή πολέμου της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε: «Θα ήταν ωφέλιμο αν γίνει τώρα ένα βήμα προς την κατάπαυση του πυρός στο βομβαρδισμό της Idlib. Ο λαός της Idlib, αναφέρομαι στους πολίτες, φοβούνται πολύ και η μετανάστευση έχει ξεκινήσει και πηγαίνουν όπου μπορούν να πάνε, προς τα σύνορα».

Αλλά ο Πούτιν απέρριψε την έκκλησή του, χαρακτηρίζοντας τους αντάρτες της Idlib «τρομοκράτες» που δεν μπορούσαν να μείνουν άθικτοι.
«Προχωρούμε υπό την προϋπόθεση ότι η έκκλησή μας για συμφιλίωση στην Idlib θα εισακουστεί» είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι οι εκπρόσωποι των τρομοκρατικών οργανώσεων θα καταλάβουν πως πρέπει να σταματήσουν την αντίστασή τους και να παραδώσουν τα όπλα τους».

Η Μόσχα εντείνει τις προειδοποιήσεις της για πλήρη στρατιωτική επίθεση, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως επιθέσεις από αντάρτες στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι συνετάχθη με τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας:
«Οι τρομοκράτες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να παραδώσουν αμέσως τα όπλα τους και να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα, επειδή αυτό θα είναι επικίνδυνο για τη Συρία και την Idlib».

Καθώς οι ηγέτες συναντιούνταν στην Τεχεράνη, μετά την προσευχή της Παρασκευής εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Idlib, κάποιοι κρατώντας πινακίδες στα Αγγλικά, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν την διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία ανησυχεί πως μια επίθεση θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και θα στείλει χιλιάδες τζιχαντιστές στην Ευρώπη μέσω των συνόρων της.

«Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική προσέγγιση και αποδέχεται πως ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία, παρόλο που δεν το παραδέχεται ανοιχτά» δήλωσε ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης. «Αλλά ακόμη επιθυμεί (η Τουρκία) να έχει λόγο στην μελλοντική διαμόρφωση της χώρας (Συρία)».

Η ανακατάληψη της Idlib είναι πιθανό να επιταχύνει τη νίκη του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο που από τα 2011 έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 400.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 13 εκατομμύρια. Περίπου ο μισός πληθυσμός της Idlib αναζήτησε ασφάλεια στην επαρχία, ώστε να αποφύγει τις επιθέσεις του συριακού στρατού. Ο στρατός έχει ανακαταλάβει πάνω από το 60% της συριακής επικράτειας με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας και των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλάκων.

Ο Dmitry Peskov, που είναι εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, αρνήθηκε να απαντήσει για το εάν υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στην Idlib.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει την Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν ένα «λουτρό αίματος» στην Ιντλίμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε μέσω twitter τη Συρία, να μην προβεί σε απρόσεκτη επίθεση στην Ιντλίμπ. Όμως η Ουάσιγκτον απουσιάζει αισθητά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μοίρα της Συρίας. Αντίθετα, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις έχουν αφεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν.

Δυτικός διπλωμάτης υπολογίζει πως οι σκληροπυρηνικοί αντάρτες αντιστοιχούν στο 10% με 20% των ανταρτών της Ιντλίμπ. «Ο αριθμός αυτός και η τρέχουσα κατάσταση δεν δικαιολογεί τη σφαγή αμάχων» δήλωσε. «Η Ρωσία επαναλαμβάνει πως ειλικρινά μάχονται τους τρομοκράτες, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τις προηγούμενες ημέρες πως μέχρι 2 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων των ανταρτών, ίσως καταφύγουν στην Τουρκία στην περίπτωση επίθεσης στην Ιντλίμπ.  Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί ως 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και δεν επιθυμεί να δεχτεί περισσότερους.

«Γνωρίζουμε πως οι Τούρκοι αδερφοί μας είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Ιντλίμπ και άλλες ελεύθερες περιοχές της Συρίας» είπε ο Στρατηγός Naji Mustafa, εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που υποστηρίζεται από την Τουρκία. «Αυτός ο πόλεμος μας δίδαξε να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας και να μην εμπιστευόμαστε τις διεθνείς διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου