Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Ευρωπαίοι θέλουν σκληρό Brexit ή υποταγή της Βρετανίας

Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι επιθυμούν σκληρό Brexit για να τιμωρήσουν την Βρετανία για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή (δήθεν) Ένωση.

Μόνο έτσι εξηγείται το ότι μετά από συνομιλίες 2 ημερών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας κατά την σύνοδο της ΕΕ και παρά τις αναφορές για φιλική ατμόσφαιρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνήθηκαν τις προτάσεις της Theresa May για μαλακό Brexit, θεωρώντας πως είναι μη λειτουργικές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην ανεπίσημη συνάντηση των 27 χωρών μελλών, προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους για το σχέδιό της για το Brexit. Όμως, οι ηγέτες της ΕΕ, ουσιαστικά, αρνήθηκαν να συζητήσουν τις προτάσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron χαρακτήρισε τις προτάσεις της Theresa May για την μετά Brexit εποχή «απαράδεκτες» επειδή υποτιμούν την κοινή αγορά. Μάλιστα αποκάλεσε τους Βρετανούς «ψεύτες» επειδή «εγκατέλειψαν αμέσως και δεν προσπάθησαν», αναφερόμενος πιθανότατα στον πρώην Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson και τον πρώην Βρετανό Υπουργό αρμόδιο για το Brexit, David Davis, που παραιτήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ Donald Tusk είπε με ύφος στην Theresa May, πως το σχέδιό της για το εμπόριο στην μετά Brexit εποχή, «δεν είναι εφαρμόσιμο» και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε θέματα όπως η κοινή αγορά και το θέμα της Ιρλανδίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συμφώνησε πως δεν γίνονται συμβιβασμοί στο θέμα της κοινής αγοράς.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Charles Michel είπε πως οι προτάσεις της Μέι «δεν ήταν αρκετές» για επίτευξη συμφωνίας, ενώ ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz είπε πως «βλέπει το Brexit αρνητικά» αλλά πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά.

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Leo Varadkar εξέφρασε την ανησυχία του πως η υπόθεση οδηγείται σε μη επίτευξη συμφωνίας εξόδου για τη Βρετανία, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί, αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Οι ανυπέρβλητες διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit εγείρουν προβληματισμούς για την περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, κάτι που θα δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα και στο Λονδίνο και στις Βρυξέλες.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte είπε πως η χώρα του προετοιμάζεται για σκληρό Brexit, ενώ στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό πως και η Γερμανία προετοιμάζεται για το λεγόμενο σκληρό Brexit, δηλαδή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Τερέζα Μέι δήλωσε πως ετοιμάζει νέα πρόταση και πως το Λονδίνο ετοιμάζει την πλήρη στρατηγική της εξόδου του από την ΕΕ για την σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.

Τα σχέδια της Μέι για το Brexit περιλαμβάνουν 2 σημαντικά σημεία: τις εμπορικές σχέσεις και τα σύνορα με την Ιρλανδία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, όπως επίσης και μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα έχει αποκλείσει το σχέδιο διατήρησης της Βορείου Ιρλανδίας στην κοινή αγορά της ΕΕ και την δημιουργία σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Το άλλο δύσκολο θέμα είναι η πολιτική του εμπορίου. Με την πρόταση Chequers, το Λονδίνο και οι Βρυξέλες θα δημιουργούσαν μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, βασισμένη σε κοινούς κανόνες και ίδια στάνταρτ για τα αγαθά, ώστε να μην χρειάζονται τελωνεία. Ταυτόχρονα, η Τερέζα Μέι επιθυμεί το Λονδίνο να ακολουθεί την δική του πολιτική στο εμπόριο με χώρες εκτός τελωνειακής ένωσης. Όμως, η ΕΕ κατηγορεί το Λονδίνο πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και απορρίπτει την ιδέα, καθώς θεωρεί πως θα αναστατώσει την κοινή αγορά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου