Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Αντίθετος ο ΟΗΕ στον επαναπατρισμό των Σύριων από τον Λίβανο;

Σχεδόν 800 Σύριοι πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους από τον Λίβανο τις προηγούμενες ημέρες. Η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν συνεργασίας των Αρχών του Λιβάνου και της Συρίας. Παραδόξως όμως, ο ΟΗΕ δείχνει αντίθετος στον επαναπατρισμό των προσφύγων!

Τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες επέστρεψαν σε ασφαλή σημεία στην πατρίδα τους, από τον Λίβανο. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών του Λιβάνου, την προηγούμενη εβδομάδα επέστρεψαν οικειοθελώς 778 Σύριοι. Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία και υπό την παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Πρόσφυγες που έμεναν στον Λίβανο μεταφέρθηκαν στη Συρία με λεωφορεία που πρόσφερε η Συρία. Ο επαναπατρισμός έγινε μέσω συνοριακών διαύλων και υπό την παρουσία της Αστυνομίας του Λιβάνου.

Το κρατικό Συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στις περιοχές Rif Dimashq και Homs.

Το πρακτορείο SANA ανέφερε πως η μεταφορά των προσφύγων έγινε εφικτή επειδή ο στρατός προετοίμασε την περιοχή παρέχοντας ασφάλεια και σταθερότητα στα προάστια της Δαμασκού και της Χομς, καθώς έχει ανακτήσει τον έλεγχό τους.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση της Συρίας παρέχει στις οικογένειες των προσφύγων που επέστρεψαν, βασικές υπηρεσίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επαναπατριστεί 541 Σύριοι πρόσφυγες από τον Λίβανο, σε μια παρόμοια επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, η UNHCR ανακοίνωσε πως δεν ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό των προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας στη Συρία!

«Δεν ενθαρρύνουμε την επιστροφή των Σύριων προσφύγων επειδή δεν υπάρχουν στη Συρία σωστές ανθρώπινες συνθήκες και η UNHCR δεν μπορεί να είναι παρούσα σε περιοχές της Συρίας, μέχρι να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης» δήλωσε ο Cameron Rashleigh, επικεφαλής της UNHCR στον Λίβανο.

Επίσης πρόσθεσε, πως παρόλο που το προσωπικό της UNHCR βοήθησε στη διαδικασία επαναπατρισμού των προσφύγων από τον Λίβανο, η UNHCR δεν συμμετείχε στην οργάνωση του επαναπατρισμού!

Στις αρχές Ιουνίου, ο Λιβανέζος Υπουργός Εξωτερικών Gebran Bassil, είχε κατηγορήσει την UNHCR πως εκφοβίζει και αποτρέπει τους πρόσφυγες από το να επιστρέψουν στη Συρία. Έτσι, ο Υπουργός πάγωσε μέχρι νεωτέρας τις άδειες παραμονής του προσωπικού της UNHCR.

Αργότερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε πως «θα ενθαρρύνει τους εθελοντικούς επαναπατρισμούς των προσφύγων και θα εργαστεί με την ομάδα της στη Συρία ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια που δημιουργούν κινδύνους σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν».

Σύμφωνα με την UNHCR, λιγότερο από 1 εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες ζουν πλέον στον Λίβανο, αλλά η Λιβανέζικη κυβέρνηση ανεβάζει τον αριθμό στο 1,5 εκατομμύριο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Με πληροφορίες από τα news4europe και xinhuanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου