Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ένωση Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου ως το 2025

Την συμφωνία για την ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο ως το2025 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj.

Την περασμένη Δευτέρα, οι δύο κυβερνήσεις συναντήθηκαν στην πόλη Peja του Κοσσυφοπεδίου με σκοπό να υπάρξει συντονισμός των κινήσεών τους για την εθνική ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Tirana Times ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj να εγκρίνει την συνεργασία των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών ώστε να ξεκινήσει η κοινή στρατηγική  που θα οδηγήσει στην ένωση των Αλβανών ως το 2025.

«Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και ο δρόμος για την Αλβανική ένωση με ορίζοντα το 2025. Ένα δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό κείμενο των δύο πολιτικών συστημάτων. Γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει το Βελιγράδι και οποιοσδήποτε άλλος, αλλά βλέπω την ένωση των Αλβανών ως ανάγκη στο δρόμο για την ΕΕ, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει διπρόσωπη προσέγγιση» είπε ο Edi Rama.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει απεριόριστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει για την ένταξη της χώρας του στην Ένωση, ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη κουραστεί να περιμένει την ΕΕ να εγκρίνει την χωρίς visa διακίνηση των πολιτών του εντός της ΕΕ, τη στιγμή που όλες οι άλλες χώρες της περιοχής επωφελούνται από την απελευθέρωση του καθεστώτος της visa και η Σερβία «συνεχώς ανοίγει ενταξιακά κεφάλαια» με την ΕΕ.

Μετά από 5 κυβερνητικά συμβούλια, ο Edi Rama είπε πως έφτασε ο χρόνος να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Έτσι, οι κυβερνήσεις προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνιών που προβλέπουν ότι μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2019 δεν θα υπάρχουν πλέον εμπορικοί δασμοί και χρεώσεις roaming μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας και θα δημιουργηθεί τελωνειακή ένωση. Επίσης θα υπάρξει εξομοίωση στα διπλώματα οδήγησης και σε διάφορα έγγραφα.

Όσον αφορά την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να θέσει από την προηγούμενη εβδομάδα πλήρη απαγόρευση εμπορίου με την Σερβία και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, με την ΕΕ και το Βελιγράδι να ζητούν από το Κοσσυφοπέδιο την άμεση άρση της απαγόρευσης, ο Edi Rama δήλωσε πως πρόκειται για «Σερβικό μαχαίρωμα στην πλάτη του Κοσσυφοπεδίου».

«Πρόκειται για παράλογη απόφαση υπό κανονικές συνθήκες, αλλά λογική σε παράλογες καταστάσεις, όπως αυτές της διπρόσωπης προσέγγισης από τη Σερβία. Όποιος βλέπει τους δασμούς ύψους 100% ως οικονομική προσέγγιση, κάνει λάθος. Δασμοί της τάξης του 100% αποτελούν πολιτική απόφαση στις συνεχιζόμενες Σερβικές υπερβολές ενάντια στο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλλει απαγόρευση εμπορίου έγινε δύο εβδομάδες αφότου η Πρίστινα επέβαλλε δασμούς ύψους 10% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Σερβία και τη Βοσνία. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Aleksandar Vucic ζήτησε την άμεση αναστολή της απόφασης, και αποσύρθηκε από τις συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων. Ταυτόχρονα και η ΕΕ ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης επιβολής δασμών.

Μετά την αποτυχία της περασμένης εβδομάδας για την αποδοχή του από την Interpol και την συνεχιζόμενη προσπάθεια αναγνώρισής του στο διεθνές σκηνικό, οι πολιτικοί και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησαν τη Σερβία για δημιουργία lobby κατά του Κοσσόβου και αποκάλεσαν την διακοπή των εμπορικών δεσμών «απαραίτητη πολιτική κίνηση».

Αυτή τη φόρα ο Σέρβος πρωθυπουργός Aleksandar Vucic είπε πως το Βελιγράδι δεν θα ανταποδώσει την εμπορική απαγόρευση, αλλά θα εξετάσει εναλλακτικές δράσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περασμένη χρονιά, οι εξαγωγές της Σερβίας στο Κόσσοβο έφτασαν τα 440 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές τα 21 εκατομμύρια.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου