Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Σκληρή γλώσσα από Σαλβίνι στους γραφειοκράτες της ΕΕ

Με την υποκρισία της ΕΕ και των γραφειοκρατών τα έβαλε ο Matteo Salvini. Ο Ιταλός ηγέτης λέει κατάμουτρα στους Ευρωπαίους αυτά που οι λαοί λένε εδώ και χρόνια, αλλά κανένας «ηγέτης» δεν τόλμησε να πει δημόσια.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σαλβίνι δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ένα κόμμα από τον προϋπολογισμό του 2019, αδιαφορώντας για το αν τον απορρίπτουν οι Βρυξέλλες και ζητούν νέο εντός τριών εβδομάδων.

«Είμαστε ευγενικοί, ανοίγουμε τις μικρές επιστολές από τις Βρυξέλλες, τις διαβάζουμε και απαντάμε. Μας γράφουν πίσω και απαντάμε, αλλά δεν αλλάζουμε ούτε ένα κόμμα από τον προϋπολογισμό που θα οδηγήσει την Ιταλία στην ανάπτυξη. Εάν οι Βρυξέλλες ή κάποιος μεγάλος καθηγητής θέλει την Ιταλία με μηδενική ανάπτυξη, έπεσαν σε λάθος κυβέρνηση και λάθος υπουργό» δήλωσε ο Matteo Salvini.

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, δήλωσε πως είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με την ΕΕ.

«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από τη Ευρώπη και τις αγορές, αύξησαν το χρέος κατά 300 δισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά, η Ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,9%» είπε ο Σαλβίνι.

Το πιθανό πρόστιμο από την ΕΕ προς την Ιταλία εξαιτίας της μη συμμόρφωσης στις επιταγές για τον προϋπολογισμό, δεν τον φοβίζει. «Έχουμε ήδη πολλά πρόστιμα» είπε, χωρίς να διευκρινίζει εάν η Ρώμη θα πληρώσει τα πρόστιμα.

Ο Ιταλός ηγέτης δεν πιστεύει πως η ΕΕ θα κόψει την χρηματοδότηση στην Ιταλία, που είναι μία από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη.

Ο Ματτέο Σαλβίνι μίλησε και για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, τις οποίες θεωρεί «αντιπαραγωγικές και άχρηστες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η στάση του σε σχέση με το Brexit. «Οι Βρυξέλλες δεν διαπραγματεύονται, θέλουν να τιμωρήσουν την (Βρετανική) κυβέρνηση και τον λαό, επειδή δεν ψήφισαν όπως αυτές ήθελαν». Ο Σαλβίνι επιθυμεί ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις λέγοντας «οι πόλεμοι, οι κυρώσεις… βλέπουμε πως δεν οδηγούν πουθενά».

Προς έκπληξη των περισσοτέρων, ο Ματτέο Σαλβίνι δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ, αντίθετα επιθυμεί την σύσφιξη των σχέσεων.

Όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είχε αποκαλέσει το 2013 «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε πως πιστεύει πως «ήταν ένα λανθασμένο πείραμα, οικονομικά και πολιτικά». Πρόσθεσε όμως πως «δεν θα είμαστε η κυβέρνηση που θα αποχωρήσει (από την ευρωζώνη) ή θα το καταστρέψουμε. Εργαζόμαστε με ό,τι έχουμε, μένουμε στην ΕΕ και στο κοινό νόμισμα».

Το μήνυμά του προς τις Βρυξέλλες είναι πως η κυβέρνησή του αποτελεί το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας για την Ευρώπη.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου