Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» Ουιγούρων στην Κίνα

Τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων εξτρεμιστών δημιουργήθηκαν στην Κίνα, με σκοπό την επανεκπαίδευσή τους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης, που κάνει λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην Δυτική Κινεζική ημιαυτόνομη επαρχία Xinjiang, κοιτίδα των Ουιγούρων έχουν δημιουργηθεί τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πάνω από 700.000 Ουιγούροι (μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής) εκπαιδεύονται ώστε να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά και να καταπολεμηθεί ο θρησκευτικός εξτρεμισμός (το φανατικό Ισλάμ).

Ταυτόχρονα, διδάσκεται η επίσημη Κινεζική γλώσσα (την οποία δεν ομιλεί η πλειοψηφία των Ουιγούρων), ασκείται ιδεολογική εκπαίδευση και διόρθωση συμπεριφοράς.

Μάλιστα οι εκπαιδευόμενοι έχουν υπογράψει συμφωνία εκπαίδευσης ώστε να βγουν από τη φτώχια και να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο ζωής τους.

Η Κινεζική κυβέρνηση τόνισε πως το εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει σκοπό την εξάλειψη των τρομοκρατικών πράξεων πριν αυτές εκδηλωθούν στην ταραγμένη επαρχία Xinjiang.

Η Δύση κατηγορεί την Κινεζική κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα πρόκειται για προσπάθεια να σταματήσει ο αποσχιστικός αγώνας των Ουιγούρων, με στρατόπεδα κομμουνιστικής εκπαίδευσης των επαναστατών Ουιγούρων που ζητούν ανεξαρτησία και έχουν σε προβεί σε διάφορες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, όπως βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες με όπλα και μαχαίρια.

Ουιγούροι που πέρασαν από αυτή την εκπαίδευση, καταγγέλλουν πως αναγκάστηκαν να αποκηρύξουν το Ισλάμ και να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κινεζικές Αρχές έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό του Ραμαζανιού και την ύπαρξη θρησκευτικών σχολείων εκμάθησης του Κορανίου από παιδιά.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Κινεζική πρακτική και υπάρχουν σκέψεις για επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ μέσω της Federica Mogherini εξέφρασε τον προβληματισμό της για το θέμα.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως μέχρι και 1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ουιγούροι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο εκπαίδευσης από την Κινεζική κυβέρνηση.

Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ζήσε περισσότερη διαφάνεια από την Κίνα για το θέμα των Ουιγούρων της επαρχίας Xinjiang. Ταυτόχρονα η Γερμανική Βουλή έθεσε θέμα αποστολής ανεξάρτητων παρατηρητών στην Κινεζική επαρχία για να διαπιστώσουν το τι συμβαίνει.

Η Κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο αποκάλεσε το αίτημα «εξαιρετικά απογοητευτικό» και «παράφορη παρέμβαση στα εσωτερικά της κινεζικής κυριαρχίας».

«Η Επαρχία Xinjiang ανήκει στην επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και θέματα που αφορούν την επαρχία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κίνας και τις εσωτερικές της υποθέσεις» αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κινεζικής πρεσβείας.

Ο πληθυσμός των Ουιγούρων της Κινεζικής επαρχίας Xinjiang είναι περίπου 10 εκατομμύρια και αποτελεί το 45% του συνολικού πληθυσμού της επαρχίας. Οι Ουιγούροι είναι Τουρκικό φύλλο και θεωρούνται το πατρώο γένος των Τούρκων, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα δυτικά πριν από περίπου 1000 χρόνια.
Πριν από 85 και 74 χρόνια, η περιοχή των Ουιγούρων υπήρξε ανεξάρτητη για λίγο και ήταν γνωστή ως Ανατολικό Τουρκεστάν.

Τις προηγούμενες ημέρες, Ουιγούροι που ζουν στις ΗΠΑ διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στη Κίνα για το θέμα.

Οι Αμερικανική Βουλή αποφάσισε να προωθήσει νόμο για άμεση αντίδραση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην Κίνα, με πιθανότητα επιβολής κυρώσεων.

Με πληροφορίες από: DW1 DW2 DW3 Yeni Safak Aljazeera1 Aljazeera2 Guardian

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Διαβάστε ακόμη:

Αυξάνεται ο έλεγχος στους Ουιγούρους Μουσουλμάνους της Κίνας

Η Τουρκία υποκινεί τους μουσουλμάνους Ουιγούρους σε τζιχάντ στην Κίνα

Επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Κίνας με ταξιδιωτική οδηγία

Σύγκρουση Τουρκίας – Ρωσίας και Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

28 Ουιγούρους (τουρκογενείς μουσουλμάνους) σκότωσε η Κινεζική αστυνομία

Η Κίνα ίσως διαλύσει την Τουρκία μέσω Συρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου