Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

«Οι θεσμοί της ΕΕ υπεύθυνοι για την καταστροφή της Ελλάδας» υποστηρίζει πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ

Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα, που επέβαλλαν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευθύνονται για την καταστροφή που υπέστη η χώρα. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη εξαιτίας των προγραμμάτων αυτών.

Αυτά υποστηρίζει ο Olivier de Schutter, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή.

«Η ΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη, αλλά το πρόβλημα είναι η αναγνώριση αυτών που επηρεάστηκαν απευθείας από τα μέτρα λιτότητας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν το θέμα στο δικαστήριο» υποστηρίζει ο Olivier de Schutter.

Σύμφωνα με τον de Schutter, το Άρθρο 340 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ «δηλώνει ξεκάθαρα πως η ζημιά που προκαλείται ως αποτέλεσμα λαθών των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί ζημιά που πρέπει να αποζημιώνεται».

«Γνωρίζω πως κάποιοι σκέφτονται επ’ αυτού και μου έχει ζητηθεί η συμβουλή μου για την περίπτωση αυτή» πρόσθεσε.

Ο Olivier de Schutter υπηρέτησε στον ΟΗΕ
από το 2008 ως το 2014, ως Ειδικός Εισηγητής για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην τροφή. 

Ο de Schutter σχολίασε την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, που κατέληγε στο ότι τα μέτρα λιτότητας που λήφθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, οδήγησαν σε παραβίαση του δικαιώματος στην τροφή.

Ο de Schutter τονίζει πως το δικαίωμα στην τροφή αγνοήθηκε με τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα 8 έτη προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο και πως πλέον έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί το τι άφησε πίσω της η λιτότητα, ειδικά όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και το δικαίωμα στην τροφή.

Σύμφωνα με την έκθεση «η Δημοκρατία δεν πωλείται: ο αγώνας για τροφική κυριαρχία στην εποχή της λιτότητας στην Ελλάδα» που έγινε από το Transnational Institute, FIAN International and Agroecopolis, οι συμφωνίες διάσωσης αποτέλεσαν ισχυρό χτύπημα στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας.

Η έκθεση σημειώνει πως σχεδόν το 40% των αγροτών της Ελλάδας βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ενώ η ανεργία στις αγροτικές περιοχές έφτασε στο 25% το 2013, ενώ το 2008 ήταν στο 7%. Ταυτόχρονα, το αγροτικό εισόδημα ανά άτομο μειώθηκε κατά 23,5% στην ίδια περίοδο.

Η τροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε κατά τα χρόνια τη κρίσης, από το 7% στο 14% το 2016, ενώ το 40% των παιδιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υλική και κοινωνική στέρηση.

Η κατάσταση χειροτέρεψε την περίοδο 2010-2013, όταν οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματα. Στην έκθεση τονίζεται πως επηρεάστηκαν κυρίως οι μικροκαλλιεργητές, εξαιτίας της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές, στη φορολογία, την φορολόγηση της γης και την αύξηση του ΦΠΑ στις γεωργικές πρώτες ύλες.

Η έκθεση εξηγεί πως ο Ελληνικός αγροτικός τομέας ήταν ήδη ευάλωτος και πριν την κρίση. Όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΕ το 1981, ήταν εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Αλλά από τότε, η χώρα προβληματίζεται με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τροφής και άρχισε να εξαρτάται από τις εισαγωγές.

Ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Χάρης Κωνσταντινίδης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, σχολιάζει πως ο ήδη ευάλωτος αγροτικός τομές συμπιέστηκε ακόμη περισσότερο με την επιβολή των μέτρων λιτότητας.

«Τονίζουμε πως το δικαίωμα στην τροφή ως ανθρώπινο δικαίωμα, υποτιμήθηκε τρομερά κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς σύμφωνα με την Eurostat, αυξήθηκαν οι Έλληνες που βιώνουν τροφική ανασφάλεια από το 7,6% του πληθυσμού το 2009, στο 13,2% το 2017» είπε ο Χάρης Κωνσταντινίδης.

«Διερευνούμε ποιοι πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι’ αυτή την αποτυχία και θέλουμε να συμμετέχουμε στη συζήτηση για τις πολιτικές και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που θα ισχυροποιήσουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφής και την πρόσβαση σ’ αυτή, κυρίως στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Χάρης Κωνσταντινίδης.

Η Sylvia Kay, πολιτική επιστήμονας και μία από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε πως υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών κατά τη διάρκεια της κρίσης και τόνισε τον ρόλο των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στην επίδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς που την χρειάζονταν.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «από την παραγωγή στην κατανάλωση» που είχε σκοπό να μειώσει τους μεσάζοντες στην τροφική αλυσίδα, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Sylvia Kay η πρωτοβουλία αποτέλεσε σωσίβιο για ανθρώπους που είχαν ανάγκη καθώς κατάφεραν να αγοράζουν τροφή 20%-50% φθηνότερα, σε σύγκριση με τις τιμές των σούπερ μάρκετ.

Πηγή: Euractiv
Μετάφραση: CosmoStatus

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου