Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Εμμάνουελ Μακρόν στο Νίκο Αλιάγα: χρειαζόμαστε αληθινό Ευρωπαϊκό στρατό για προστασία από Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ

Την πρότασή του για δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως η Ευρώπη χρειάζεται έναν στρατό που δεν θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Έναν στρατό που θα διαθέτει δικά του οπλικά συστήματα. Για πάνω από 60 χρόνια, η συνταγή δεν είναι πάντα επιτυχημένη, δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να προστατευτούμε από την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμη και από τις ΗΠΑ. Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους εκτός και αν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε έναν πραγματικό Ευρωπαϊκό στρατό» είπε ο Εμμάνουελ Μακρόν.

Ακούστε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=ilggBgh8Lhw

Ο Μακρόν επιθυμεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού στρατού που θα αναλαμβάνει άμεσα δράση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα απεγκλωβίζει πολίτες από εμπόλεμες ζώνες και θα δραστηριοποιείται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες μέρες πριν υποδεχτεί στη Γαλλία τους Προέδρους των ΗΠΑ (Donald Trump), της Ρωσίας (Vladimir Putin) και ηγέτες πολλών άλλων κρατών για την ημέρα μνήμης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και τη «διάσκεψη για την ειρήνη» που θα ακολουθήσει.

Η ΕΕ πρόκειται να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από το 2021, ξοδεύοντας 13 δισεκατομμύρια ευρώ για 7 χρόνια, σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως για την Ευρώπη «η αμυντική ταυτότητα δεν θα ξεκινήσει με τη δημιουργία κοινού στρατού. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τα υπόλοιπα και θα το δούμε ξανά στο μέλλον».

Τα «υπόλοιπα» είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της Ένωσης και η κοινή ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και η Γερμανία, έχουν εκφραστεί θετικά και υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού στρατού. Όμως υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και δεν επιθυμούν να διαταραχθεί η διαχρονική ουδετερότητα που πρεσβεύουν.

Φυσικά, κανένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που ονειρεύεται μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη (με κοινό στρατό, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή οικονομία, κοινό νόμισμα, κοινό δίκαιο, κοινή φορολογία, κοινούς μισθούς, κοινές συντάξεις, κλπ), δεν τολμάει να αποκαλύψει ποιος θα κάνει κουμάντο στον στρατό αυτό και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετεί, καθώς άλλα είναι τα συμφέροντα της Πορτογαλίας, άλλα της Γαλλίας, άλλα της Γερμανίας, άλλα της Φινλανδίας και άλλα της Ελλάδας…

Ευτυχώς, στη συνέντευξή του στο Europe 1, ο Emmanuel Macron παραδέχτηκε πως η Ευρώπη έχει παραγίνει φιλελεύθερη και δεν επιτρέπει στη μεσαία τάξη των Ευρωπαίων να ζει καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα Europe 1, Euractiv, BBC, Guardian, Independent και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου