Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Κίνας με ταξιδιωτική οδηγία

Το πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών για τους Ουιγούρους, κρατεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ κατά καιρούς έχουν εκτοξευτεί κατηγορίες κατά της Τουρκίας ότι υποθάλπει ανταρσία των Ουιγούρων κατά του Κινεζικού κράτους στην ανατολική επαρχία Σινγιάνγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κίνας είναι ιδιαίτερα τεταμένες από το 2009, όταν οι Τουρκόφωνοι Μουσουλμάνοι Ουιγούροι απαίτησαν την ανεξαρτησία τους από την Κίνα, με Τουρκική υποστήριξη. Τότε, η Τουρκία κατηγορήθηκε από την Κίνα για επέμβαση στα εσωτερικά της.

Στις μέρες μας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, αλλά και την επίσημη ιστοσελίδα του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Κίνα διαμαρτυρήθηκε εντόνως στην Τουρκία, επειδή (όπως υποστηρίζει) συνεχίζει να ενισχύει το αυτονομιστικό κίνημα των τουρκόφωνων Ουιγούρων και υπονομεύοντας ανταρσία στο εσωτερικό της Κίνας.

Ταυτόχρονα, το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς το Κινέζους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να βρίσκονται εκεί, γιατί μπορεί να γίνουν στόχος αντικινεζικών διαδηλώσεων από διαδηλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν το κίνημα των Ουιγούρων.

Η είδηση για την ταξιδιωτική οδηγία της Κίνας σε βάρος της Τουρκίας σίγουρα ευνοεί τον Ελληνικό τουρισμό, καθώς πολλοί Κινέζοι που σκόπευαν να επισκεφτούν την περιοχή, ίσως τώρα να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, αν λυθεί το πρόβλημα με τις τράπεζες.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες στην Τουρκία οι βίαιες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής των Κινεζικών αρχών έναντι της Τουρκόφωνης Μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, της δυτικής επαρχίας Σινγιάνγκ.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, προκάλεσαν καταστροφές στο προξενείο της Ταϊλάνδης, επειδή η Ταϊλάνδη αποφάσισε να απελάσει στην Κίνα 115 μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων, που βρέθηκαν στη χώρα με πλαστά διαβατήρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, oι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα του προξενείου, έσκισαν τη σημαία της Ταϊλάνδης και πέταξαν αντικείμενα από τα παράθυρα, ενώ η Τουρκική αστυνομία συνέλαβε 9 διαδηλωτές.

Το απόγευμα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον μίας Ασιάτισσας τουρίστριας που περνούσε εκείνη τη στιγμή από το σημείο καθώς πίστεψαν ότι ήταν Κινέζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Το δελτίο Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών γράφει:
«Έχουμε αναστατωθεί από την είδηση ότι 115 τουρκόφωνοι Ουιγούροι που κρατούνταν στην Ταϊλάνδη απελάθηκαν προς μία τρίτη χώρα».

Οι 115 που απελάθηκαν προστίθενται σε μία ομάδα 300 ανθρώπων περιλαμβανομένων 173 που φιλοξενούνται από τα τέλη Ιουνίου σε Τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Από τις αρχές του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού στα μέσα Ιουνίου, σε πολλές Τουρκικές πόλεις με διαδηλώσεις καταγγέλλεται η πολιτική των Κινεζικών αρχών προς τους Ουιγούρους.

Ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων εναντίον της Κίνας και δικαιολόγησε τα επεισόδια βίας:
«Οι ιδεαλιστές νέοι μας είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της καταδυνάστευσης που επικρατεί στην Κίνα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Κορεάτη και ενός Κινέζου; (…) όλοι τους έχουν σχιστά μάτια» είπε ο Μπαχτσελί προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Θυμίζουμε πως στην περιοχή των Ουιγούρων τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν βομβιστικές επιθέσεις, τις οποίες οι κινεζικές αρχές αποδίδουν σε ισλαμιστές αυτονομιστές.

Οι Ουιγούροι, εξεγέρθηκαν κατά της Κίνας το 2009, ζητώντας την ανεξαρτησία τους.
Στις συγκρούσεις, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι.
Τότε μάλιστα η Τουρκία είχε αναλάβει το ρόλο του υπερασπιστή των Ουιγούρων.

Το 2013 ξέσπασαν νέες, σοβαρές, συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 100 άνθρωποι.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, ομάδες Ουιγούρων επιτέθηκαν στις Κινεζικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 18 άτομα, ενώ τον Μάρτιο, Ουιγούροι οπλισμένοι με μαχαίρια, επιτέθηκαν και έσφαξαν 33 Κινέζους, ενώ τραυμάτισαν άλλους 100 σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Το 2014 Κινεζικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Ουιγούρους, στο δυτικό τμήμα της επαρχίες Σινγιάνγκ και συνέλαβαν πολλούς από τους διαδηλωτές, από τους οποίους περίπου 300 ανήκουν στο αυτονομιστικό κίνημα των Οιγούρων.
Ένας Ουιγούρος πυροβολήθηκε από Κινέζο αστυνομικό και έπεσε νεκρός, τη στιγμή που έριχνε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε περιπολικό της αστυνομίας.
Οι κινεζικές αρχές αποκάλυψαν ότι έχουν στοιχεία που συνδέουν τουλάχιστον 5 από τους συλληφθέντες με φανατικές ισλαμικές οργανώσεις.

Πρόσφατα, Ουιγούροι αυτονομιστές εκτέλεσαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Κίνα να στείλει στην επαρχία ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι Κινέζοι μάλιστα έχουν επικηρύξει τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Ωστόσο το μέτρο δεν είναι πιθανό να αποδώσει, καθώς μεταξύ των μουσουλμάνων επικρατεί ο νόμος της σιωπής.




Με πληροφορίες από τα: nikosxeiladakis.gr mignatiou.com defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου