Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Διαλύεται η Πολεμική Αεροπορία / Πωλούνται 20 F-16

Τώρα προσπαθούν να διαλύσουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις οι τοκογλύφοι. Για να ανταπεξέλθουν οι Ένοπλες δυνάμεις στις περικοπές των 300.000.000 € που επιβάλει το τρίτο μνημόνιο, βγαίνουν στο σφυρί 20 F-16 block 30, μία φρεγάτα και 200 τεθωρακισμένα άρματα! Έντονες είναι αντιδράσεις του ΓΕΑ για τη μείωση των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και του ΓΕΝ και του ΓΕΣ.
Μετά τη διάλυση της Ελληνικής οικονομίας, έρχεται και η σταδιακή διάλυση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Κυριακάτικη Δημοκρατία της 26-7-2015, εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις, αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σήμερα οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, οπότε οι περικοπές 100.000.000 ευρώ για φέτος και 200.000.000 ευρώ για το 2016 θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Το ύψος του 1,3 δισ. ευρώ θεωρούνταν το ελάχιστο απαραίτητο όριο στο οποίο οδηγηθήκαμε μετά τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 500.000.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
Περί τα 800 εκατ. ευρώ είναι ανελαστικές δαπάνες για μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται για συντηρήσεις, εκσυγχρονισμούς και χρεολύσια παλαιότερων εξοπλισμών.

Με αυτά τα δεδομένα, καθώς δεν θα γίνουν μειώσεις προσωπικού, μελετάται η εξοικονόμηση πιστώσεων με την πώληση οπλικών συστημάτων!

Πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τις συναλλαγές αυτές ώστε να γίνονται απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νομοθετικές λύσεις της τελευταίας στιγμής.



Στην πρώτη γραμμή της λίστας πωλήσεων βρίσκονται περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 30.
Πρόκειται για τα πρώτα F-16 που αγοράστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Για τα F-16 block 30 έχει βρεθεί ήδη αγοραστής, καθώς ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τη Βουλγαρική αεροπορία, η οποία προχωρεί σε αναβαθμίσεις και τυποποιήσεις υλικού, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αντέδρασε εντονότατα, επισημαίνοντας ότι η μείωση του πραγματικού αριθμού των μαχητικών, θα αφήσει κενά στην άμυνα του Αιγαίου, καθώς οι απαιτήσεις για αναχαιτίσεις των Τούρκων όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί.

Αρμόδιοι επιτελείς τόνιζαν ότι αποτελεί πραγματική και άμεση ανάγκη της Π.Α. ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων αεροσκαφών, ώστε να έλθουν στο προηγμένο επίπεδο F-16 advanced.

Σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 156 (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς 136) μαχητικά F-16, των τύπων block 30, block 50, block 52+ και block 52 advanced.

Τη στιγμή που η Τουρκία αναβάθμισε 200 από τα δικά της F-16 σε επίπεδο advanced, είναι παράλογο να μιλάμε για πώληση Ελληνικών F-16 και όχι την άμεση αναβάθμιση όλων, σε επίπεδο advanced.



Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να πουλήσει τη φρεγάτα τύπου S Μπουμπουλίνα F463, η οποία είναι σήμερα παροπλισμένη.

Η φρεγάτα Μπουμπουλίνα αν και ήταν από τις τελευταίες φρεγάτες του τύπου που αποκτήθηκαν, παροπλίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, μόνο και μόνο διότι οι περικοπές που είχαν αρχίσει να επιβάλλονται κατέστησαν απαγορευτικό το κόστος επισκευών και συντήρησής της.
Παραμένει όμως σε καλή κατάσταση και εύκολα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή, ειδικά τώρα που έφτασαν δύο πλοία με ανταλλακτικά από τα Αραβικά Εμιράτα!

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τη Λιβύη για αγορά δύο κανονιοφόρων.
Το θέμα συζητείται από τα αρμόδια γραφεία του υπουργείου, τα οποία περιμένουν από το ΓΕΝ ενημέρωση σχετικά με το ποιές θα μπορούσαν να είναι αυτές.


Ο στρατός ξηράς θα αναγκαστεί να πουλήσει 200 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου BMP-1 Ρωσικής προελεύσεως, με την τελική τους αξία να είναι αμελητέα.

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να εκσυγχρονιστούν στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), εφόσον βέβαια λυθούν τα προβλήματα που απορρέουν από το γεγονός ότι η εταιρεία τελεί υπό εκκαθάριση.

Ως ενδιαφερόμενος για τα οχήματα BMP-1 που αποκτήθηκαν μέσω Γερμανικής βοήθειας στις αρχές της δεκαετίας του '90, φέρεται να είναι η Αίγυπτος.
Αρχικά η συζήτηση αφορούσε 100 BMP-1, τα οποία ο Ελληνικός Στρατός είχε θέσει εκτός υπηρεσίας. Θα επισκευάζονταν τα 75 και τα άλλα 25 θα χρησίμευαν ως ανταλλακτικά. Τώρα συζητείται να πουληθούν άλλα 100, (σύνολο 200) τα οποία είναι εν ενεργεία και προφανώς θα λείψουν από τον σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς!

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς είχαν παραληφθεί περίπου 500 ΒΜΡ-1, από τα οποία 100 έχουν παραχωρηθεί στο Ιράκ και μερικά στην Αλβανία ως στρατιωτική βοήθεια.
Από τα υπόλοιπα ένας μικρός αριθμός έχει μετασκευαστεί ώστε ο πυργίσκος του να αντικατασταθεί με το επίσης Ρωσικής προελεύσεως δίδυμο αντιαεροπορικό πυροβόλο ZU-23 των 23 χιλ.


Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, τότε η άμυνα της χώρας οδεύει προς διάλυση.
Φαίνεται πως οι «εταίροι» τοκογλύφοι της Ελλάδας πιστεύουν πως η χώρα συνορεύει με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Σουηδία ή την Σλοβακία και την Σλοβενία και δεν χρειάζεται αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις.

Μήπως όμως αυτός είναι ο στόχος τους;
Μήπως θέλουν τη Ελλάδα ανήμπορη να αμυνθεί, όταν θα επιχειρήσουν να αρπάξουν τον ορυκτό της πλούτο, ή ακόμη και εδάφη της, με το πρόσχημα της αδυναμίας υλοποίησης του τρίτου (καταστροφικού) μνημονίου;
Μήπως όλα γίνονται εφαρμόζοντας ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου