Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Grexit, Italexit, Brexit και γενικώς διάλυση ΕΕ και ευρωζώνης

Μετά την Ελλάδα, πολλές χώρες αναζητούν ένα Plan B για να βγουν από το ευρώ και την ΕΕ, που δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα των λαών, αλλά των τραπεζιτών και των ισχυρών κρατών (βλέπε Γερμανία).

Ο αρθρογράφος στο marketwatch.com αναφέρεται στο Plan B του Γιάννη Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα, υποστηρίζοντας πως κάθε χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για εναλλακτικό νομισματικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά ένα καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, που πρόκειται να γίνει λιγότερο σταθερό.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να ενδώσει και να αποδεχθεί τους τιμωρητικούς όρους από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, που θα ωθήσουν την οικονομία της χώρας ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της τεκμηρίωσε το γιατί θα αποτύχει το νέο μνημόνιο στην Ελλάδα. Με απλά επιχειρήματα εξήγησε ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους, να τεθούν ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και να υπάρξει ικανοποιητική χρηματοδότηση.

Τίποτα από τα τέσσερα δεν ισχύει, συνεπώς το νέο Μνημόνιο δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας και ο Ελληνικός λαός θα εξαθλιωθεί χωρίς λόγο όπως και στα δύο προηγούμενα. Και όλα αυτά γίνονται για να σώσει η Ελλάδα το ευρώ!

Από την μεριά του ο Τζέρεμι Κρόνιν, Υπουργός Δημοσίων Έργων της Νότιας Αφρικής, δήλωσε πως: «Ένα σχέδιο Β ήταν και παραμένει ο μόνος δρόμος διεξόδου για την Ελλάδα».

Ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός τόνισε την συμπάθεια που νιώθουν για τους Έλληνες τα μέλη των BRICS και πως αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για τις πέντε χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα όταν και εφόσον αυτή αποφασίσει να ακολουθήσει την εναλλακτική οδό, εκτός από την ευρωζώνη.

Επίσης τόνισε πως το πακέτο των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα υπαγορεύτηκε περισσότερο από πολιτικά κίνητρα παρά από οικονομικές επιταγές.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να χαραχτεί μια εθνική πορεία, σχετικά κυρίαρχη, που να βασίζεται σε μια δημοκρατική εντολή, πρέπει να τιμωρείται ως προεκλογική προειδοποίηση προς την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και παντού, όπου δρουν αντικαπιταλιστικά κόμματα.
Υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ έλαβε μια περισσότερο οικονομική θέση και λιγότερο πολιτική και δήλωσε σαφώς ότι η παρούσα διευθέτηση δεν είναι βιώσιμη, κατέληξε ο Υπουργός της Νοτίου Αφρικής.

Μια επανάσταση απέναντι στην αδυσώπητη μονοκρατορία της Γερμανίας και του Γερμανικού ευρώ ετοιμάζεται και στην Ιταλία, όπου πληθαίνουν οι φωνές από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, ότι η πολιτική της λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε μεταξύ άλλων πως «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομική πολιτική» και υπογράμμισε ότι «η ήπειρός μας στην φάση αυτή δεν μπορεί να σωθεί μόνον με την λιτότητα».

Ταυτόχρονα και ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Plan B και για την Ιταλία:
«Έχουμε σαφή σημεία για ένα σχέδιο Β, για μια εναλλακτική πορεία εκτός Ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά ο Γκρίλο.

Το Ιταλικό σχέδιο Β εδράζεται στους εξής πυλώνες:
- ίδρυση μίας δημόσιας και ισχυρής τράπεζας,
- τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να παρεμβαίνει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες,
- την αύξηση των χαμηλόμισθων ανάλογα με τον πληθωρισμό,
- την αποκατάσταση των συνταγματικών κεκτημένων σχετικά με την υγεία, την παιδεία και τις καταθέσεις.

«Το ευρώ με τη σημερινή του μορφή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» επεσήμανε  το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Επίσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο επιστροφής στο Ολλανδικό φιορίνι (Hollandexit), για την περίπτωση που η κρίση του ευρώ ξέφευγε από τον έλεγχο.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε και το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. Οι υπέρμαχοι του Brexit πιστεύουν πως η Βρετανία δεν έχει θέση σε μια Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, που αποφασίζει για τα πάντα, εκτός από αυτά που συμφέρουν τις περιφερειακές χώρες.

Για ποιο λόγο επομένως θα πρέπει η Ελλάδα να μείνει πάση θυσία στο ευρώ, όπως ζητούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και λοιπές μνημονιακές δυνάμεις;
Για ποιο λόγο έπεσαν όλοι να φάνε τον Γιάννη Βαρουφάκη, επειδή τόλμησε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να προετοιμάσει την χώρα για Grexit ή τέλος πάντων να έχει Plan B;

Το ευρώ και η ΕΕ καταρρέουν.
Αν το καταλάβουμε σύντομα, τότε θα προετοιμαστούμε κατάλληλα και θα επιβιώσουμε.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζήσουμε τα χειρότερα, όταν οι «εταίροι» μας προετοιμασμένοι για την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, θα μας «δένουν» με νέα μνημόνια για τα χρεωστούμενα της εποχής του ευρώ…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου