Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Μπορεί ή δεν μπορεί η Ελλάδα να συμμετέχει στην τράπεζα των BRICS;

Αντιφατικές πληροφορίες έρχονται από τη Ρωσία σε σχέση με το αν η Ελλάδα μπορεί ή όχι να συμμετέχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. Μην ξεχνάμε πως ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης έχει οριστεί υπεύθυνος για το εγχείρημα.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του viadiplomacy.gr ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης Ρωσικής τράπεζας VTB, Αντρέι Κόστιν, κατέστησε σαφές πως η Ρωσία δεν είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση της Ελληνικής κρίσης χρέους, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιλύσει μόνη της την κρίση.

«Αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης. Η Ευρώπη το δημιούργησε και θα πρέπει να το επιλύσει μόνη της. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία είναι σε θέση να βοηθήσει», είπε ο Κόστιν στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στην Ούφα.

Ο Κόστιν τόνισε πως η δυσμενής θέση που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών είναι απολύτως κατανοητή.
«Δεν τίθεται θέμα πως οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρές και παρουσιάζονται ως απαραίτητες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως κατανοητή η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα».

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, η Ρωσία γνωρίζει ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει μέλος στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), ωστόσο το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα επίσημα.

Εχθές, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι η Ελλάδα μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, απλά συμμετέχοντας σε αυτή, καθώς, όπως είπε:
«η συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει προαπαιτούμενα. Είναι πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που ζήτησε να γίνει μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μόλις συγκληθεί το Δ.Σ. της Τράπεζας θα εξεταστεί αίτημα για χρηματοδότηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στην χρηματοδότηση της Ελλάδας. Δεν βλέπω να έχει κάποια από τις πέντε κυβερνήσεις των BRICS αντίρρηση στο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα».

Την Τρίτη, ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάιεφ, είπε ότι η  Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει σήμερα στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.
Σε ερώτηση για το εάν τα μέλη της τράπεζας πρόκειται να εξετάσουν την επέκταση των μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Ουλιουκάιεφ απάντησε:
«Όχι, δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν. Δεν νομίζω ότι η τράπεζα BRICS  θα λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα. Η αύξηση των μελών που θα συμμετέχουν στην τράπεζα BRICS Τράπεζας είναι δυνατή μόνο υποθετικά. Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των BRICS που διεξάγεται στη Ρωσική πόλη Ούφα, δεν συζητήθηκε θέμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι τον Μάιο, η Ρωσία απηύθυνε πρόταση στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος είπε στο πρακτορείο  Sputnik ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το ενδεχόμενο ένταξής της στην τράπεζα, που όμως χρειάζεται πολύ δουλειά και πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας.

Τη Δευτέρα, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην τράπεζα, έως ότου αυτή τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η συμφωνία για την ίδρυση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας υπογράφτηκε στην 6η Σύνοδο των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας στις 15 Ιουλίου 2014.
Ξεκίνησε με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ.
Η επίσημη λειτουργία της τράπεζας αναμένεται να εξαγγελθεί στη διάρκεια της 7ης Συνόδου των BRICS  που πραγματοποιείται στην Ούφα της Ρωσίας.

Το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο και ταυτόχρονα οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δείξει διαχρονικά έλλειψη σοβαρότητας και αποφασιστικότητας για την τήρηση των συμφωνημένων, είτε με τις ΗΠΑ, είτε με την ΕΕ, είτε με την Ρωσία, που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πλάτη στο Ελληνικό πρόβλημα.
Μόνο μόνοι μας μπορούμε να βγούμε από τον βούρκο που πέσαμε.

Ας προσέχουμε, ποιους ψηφίζουμε και αναδεικνύουμε διαχρονικά πρωθυπουργούς, υπουργούς, αντιπολίτευση, κλπ, κλπ…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου