Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο ΟΗΕ ζητά από την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα των μεταναστών

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινή άφιξη περίπου 1000 παράνομων μεταναστών στις ακτές της και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση προτού επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου δια θαλάσσης στην Ελλάδα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η UNHCR. Ο παράνομοι μετανάστες προέρχονται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% από την Συρία και οι άλλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Σομαλία.

«Η ασταθής οικονομική κατάσταση, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων, ασκούν σοβαρή πίεση σε μικρές κοινότητες νησιών», δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ της UNHCR σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι τοπικές αρχές στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου, όπου η κατάσταση είναι «ιδιαίτερα φρικτή», δεν μπορούν να χειριστούν την μαζική εισροή προσφύγων, σημείωσε ο Σπίντλερ από την Γενεύη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες συνεχίζουν τον δρόμο τους μέσω της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουγγαρίας αφού δηλώσουν τα στοιχεία τους στην Ελληνική αστυνομία.

«Θα περιμέναμε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει την επείγουσα απάντησή της επειδή η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, στην είσοδο της Ευρώπης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας:
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα αναλάβει δράση».

Περίπου 150.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη δια θαλάσσης, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας έχει φτάσει στα όρια της εισβολής.
Η κατάσταση στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου είναι δραματικότερη από όσο φαντάζεται κανείς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν και έζησαν τον τρόπο εισόδου των αλλοδαπών στην Ελλάδα, εμφανίζονται κυρίως το βράδυ από το πουθενά 40-50 άτομα και προσπαθούν να πάνε στο κεντρικό σημείο του νησιού, ώστε να καταγραφούν και να φύγουν με πλοίο για την Αθήνα.
Επειδή η διαδρομή προς το κέντρο υποδοχής είναι πολλές φορές μεγάλη, οι αλλοδαποί κοιμούνται σε ομάδες δεξιά και αριστερά στον δρόμο, ενώ προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η απορία όλων όμως είναι, που βρίσκουν τα χρήματα για το μεγάλο ταξίδι από τις χώρες τους προς την Ευρώπη;
Όπως μας διηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, είναι κυρίως οικογένειες, που από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μόνο Σύριοι δεν είναι…

Το κόστος μεταφοράς από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι 1000 δολάρια το άτομο.
Άρα μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται ίσως 20.000 δολάρια για να φτάσει στην κεντρική Ευρώπη!
Αν διαθέτουν τόσα πολλά χρήματα, γιατί φεύγουν από τις φτωχές χώρες τους;
Μήπως κάποιοι χρηματοδοτούν την «μετανάστευση» Ασιατών και Αφρικανών στην Ευρώπη;
Η «πολιτισμένη» Δυτική Ευρώπη, αλλά και η Ανατολική που αρνείται να δεχτεί με ποσόστωση αλλοδαπούς στο έδαφός της, εάν θέλει να δείχνει αλληλέγγυα  προς τους «εταίρους» της, θα πρέπει άμεσα να βοηθήσει την κατάσταση.
77.000 αλλοδαποί σε 6 μήνες είναι πάρα πολλοί για την Ελλάδα.



Με πληροφορίες από το topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου