Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

NATO: Να μη μειώσει η Ελλάδα τις αμυντικές της δαπάνες

H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γ.Γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη, ο ίδιος τόνισε, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF:
«Η Ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ».

Ο γ.γ. γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι αναμένει από την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Αν το ΑΕΠ σήμερα βρίσκεται στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό σημαίνει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια και όχι 550 εκατομμύρια που προβλέπονταν πριν τις περικοπές που ζητήθηκαν από τους δανειστές.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι κανένα μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ:
«Το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο των θεσμών για τη συνέχιση της οικονομικής προστασίας της Ελλάδας που τίθεται σε δημοψήφισμα, προβλέπει την περικοπή των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός έχει πέσει στα 550 εκατομμύρια.

Ουσιαστικά οι «εταίροι» της Ελλάδας ζητούν τον αφοπλισμό της και σ’ αυτό οφείλεται το ξέσπασμα του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που είπε πως δεν μπορεί να δεχτεί τις οικονομικές μειώσεις που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου