Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Έρχεται κούρεμα ή εφάπαξ φορολογία των καταθέσεων;

Σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα χρήματα των καταθετών, επεξεργάζονται ντόπιοι και ξένοι εγκέφαλοι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του tribune.gr.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 15 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτών της Ελλάδας, το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.
Στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως αρκούν κάτι περισσότερο από 15 δισ. ευρώ.

Σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου, πρόκειται να περάσει από την Βουλή η ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με την οποία τα βάρη πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία, που θα γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους, προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ανά λογαριασμό.
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/07/100000.html

Στην περίπτωση που συμβεί το κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα, θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ στον λογαριασμό τους σε μια τράπεζα.

Όμως, για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δεν θα πρέπει να θιγούν ούτε οι μέτοχοι, ούτε οι ομολογιούχοι, λένε οι «εγκέφαλοι».  Άρα, θα την πληρώσουν οι καθετές! Και μάλιστα οι μικροκαταθέτες!

Έτσι θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η νομοθεσία, ονομάζοντας ή βαφτίζοντας το κούρεμα το των καταθέσεων «εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων», με αιτιολογία την σωτηρία των τραπεζών και της Ελληνικής οικονομίας.

Θα μας ρωτήσουν: «τι προτιμάτε; να χάσετε όλα τα χρήματα που έχετε στην τράπεζα, καθώς αυτή θα καταρρεύσει, ή προτιμάτε μια εφάπαξ φορολόγηση 20-30%;».

Αν περάσει το σχέδιο, τότε με την μορφή φορολόγησης θα κουρευτούν οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων από το πρώτο ευρώ, καθώς η φορολόγηση δεν απαγορεύεται από την νομοθεσία, όπως ισχύει με το κούρεμα.

Με δεδομένο ότι σήμερα οι καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 85 δισ. ευρώ, αν η «φορολόγηση» γίνει με συντελεστή 20% τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ. Αν η «φορολόγηση» γίνει με συντελεστή 30% τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για το πολιτικό μέλλον της όποιας κυβέρνησης επιχειρήσει να το υλοποιήσει.

Γι αυτό και προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ένα νέο «πακέτο» μέσω του ESM ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ, για το οποίο άλλωστε έχουν συμφωνήσει και οι πιστωτές.

Αν τα κεφάλαια αυτά πράγματι διατεθούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης διασφαλίζεται και μπαίνει στο συρτάρι κάθε σκέψη για κούρεμα ή φορολόγηση.

Για την πιθανότητα κουρέματος των καταθέσεων είχαμε προειδοποιήσει με άρθρο μας στο cosmostatus από την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Στο άρθρο γινόταν αναφορά στην ύποπτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία άνοιγαν και πάλι οι τράπεζες.

«Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί».

Για ποιο λόγο απαγορεύεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών και να προστίθενται συνδικαιούχοι;
Μήπως για να μην σπάσουν τα ποσά των λογαριασμών σε μικρότερους και προστεθούν ονόματα, καθώς επίκειται «κούρεμα» των καταθέσεων;
Ελπίζουμε πως όχι!
Ελπίζουμε και ευχόμαστε πως δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, παρόλο που είναι ύποπτος ο περιορισμός της ΠΝΠ.

Αυτά γράφαμε την Κυριακή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο:
http://cosmostatus.blogspot.gr/2015/07/blog-post_19.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου