Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ρομπότ εξερευνητής στην μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας

Ένα ρομπότ θα εξερευνήσει τους δύο αεραγωγούς που φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένοι απ’ έξω στην μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας.

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, σχεδίασε ένα ρομπότ για να διαλευκάνει το μυστήριο της μεγάλης πυραμίδας. Ονομάζεται Τζέντι και στόχος του είναι να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο κατασκευής της πυραμίδας του Χέοπα.

Οι επιστήμονες είχαν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ρομπότ στη πυραμίδα. Κανένα όμως δεν ήταν τόσο μικρό, ώστε να μπορέσει να φτάσει ως το τέλος των δύο αεραγωγών.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί τέσσερεις μαλακές ρόδες για να στηριχθεί στους τοίχους του φρέατος. Το Τζέντι έχει κατασκευαστεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να τυπώσουν μέρη του ρομπότ, που είναι πιο σύνθετα και ανθεκτικά. Το ρομπότ είναι εφοδιασμένο με κάμερες και μια μικροσκοπική συσκευή υπερήχων, που μπορεί να αγγίξει τα τοιχώματα, να αντιληφθεί το πάχος τους και την κατάσταση της πέτρας.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, ίσως γίνουν κατανοητά μερικά από τα μυστικά που συνδέονται με την κατασκευή των πυραμίδων, ίσως όμως ανακαλυφθούν και νέοι θάλαμοι.



Πηγή: gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου