Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Στο χάος βυθίζεται η Τουρκία

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 24 Ιουλίου πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας που προέρχεται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει ανελέητα τους Κούρδους του PKK στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησε η Τουρκία δήθεν κατά των τζιχαντιστών, τελικά επικεντρώθηκαν στους κούρδους αντάρτες, ενώ μόλις τρεις επιθέσεις είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος!

Περίπου 260 κούρδοι μαχητές του PKK σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας από τις επιδρομές της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των Κούρδων ανταρτών, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όμως ο θάνατος αμάχων Κούρδων (μεταξύ αυτών έγκυες γυναίκες και παιδιά) από τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ, δεν φαίνεται να ενοχλεί την Δύση και το ΝΑΤΟ. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αποδεικνύουν το νέο Τουρκικό έγκλημα.

Ένας αστυνομικός κι ένας πολίτης σκοτώθηκαν από πυρά προερχόμενα από όχημα που βρίσκονταν μπροστά από τεϊοποτείο στην πόλη Τσινάρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Τα τουρκικά ΜΜΕ απέδωσαν την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως μέλη του PKK σκότωσαν τρείς Τούρκους στρατιώτες σε επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον τάγματος του στρατού στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, ενώ ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις εστάλησαν στην περιοχή.

O κύκλος των αντιποίνων συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα μετά την επίθεση καμικάζι στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς. Η επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 32 νεαρών υπερασπιστών της Κουρδικής υπόθεσης, αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και προκάλεσε την οργή του PKK εναντίον της κεντρικής εξουσίας, η οποία κατηγορείται πως δεν προστατεύει τον ντόπιο πληθυσμό.

Από τότε, τουλάχιστον 8 εκπρόσωποι των Τουρκικών δυνάμεων της τάξης έχουν σκοτωθεί και περίπου 10 τραυματισθεί.
Η Τουρκική δημόσια τηλεόραση μεταδίδει καθημερινά απ' ευθείας τις κηδείες που τελούνται για τους «μάρτυρες» που πέφτουν θύματα του PKK.

Η επίθεση στο Σουρούτς από το Ισλαμικό Κράτος, υποχρέωσε τον Ερντογάν να κάνει στρατηγική στροφή έναντι του Ισλαμικού Κράτους.
Η Άγκυρα επέτρεψε τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τα Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα, ώστε να έρθουν πιο κοντά στους στόχους στη Συρία.
Όμως η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο εναντίον του PKK.

Οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως από τις 20 Ιουλίου έχουν συλληφθεί στην Τουρκία περίπου 1300 άτομα, τα 847 από τα οποία ως ύποπτα για σχέσεις με την κουρδική εξέγερση και μόλις 137 για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Έτσι η Τουρκία δείχνει να βυθίζεται σε έναν πόλεμο εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι απαντούν με φονικές επιθέσεις - ενέδρες.
Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο καθεστώς του Ερντογάν, οδηγώντας το σε λάθη.
Φυσικά όλα αυτά, προβληματίζουν έντονα την Αθήνα, που βρίσκεται σε επιφυλακή, φοβούμενη εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στην Ελλάδα…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου