Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών το 2015

Προς νέα ρεκόρ δείχνει να οδεύει ο τουρισμός στην Ελλάδα το 2015, με τη στήριξη Αμερικανών, Γερμανών, Βρετανών και άλλων τουριστών από βασικές και νέες για τη χώρα μας αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, για το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 20,8%, φθάνοντας σε 7,56 εκατομμύρια, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 8,2% φθάνοντας τα 4,1 δισ. ευρώ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,5%.

Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 41,6% (286.000), από τη Γερμανία κατά 23,5% (881.500), από τη Βρετανία κατά 18% (820.500) και από τη Γαλλία κατά 12,5% (463.500), ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,6% (150.600).

Οι εισπράξεις αυξήθηκαν από τους Αμερικανούς τουρίστες κατά 32,9% (305,9 εκατ. ευρώ), από τους Βρετανούς κατά 30,3% (626,7 εκατ. ευρώ), από τους Γάλλους κατά 21,2% (318,7 εκατ. ευρώ) και από τους Γερμανούς κατά 18,1% (652,7 εκατ. ευρώ), ενώ από τους Ρώσους μειώθηκαν κατά 63,2% (129,3 εκατ. ευρώ).

Τον Ιούνιο οι συνολικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 12,4% (3 εκατ.), ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 1,2% (1,9 δισ. ευρώ). 



Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ανθεκτικότητα που έδειξε ο Ελληνικός τουρισμός στις δυσκολίες της φετινής σεζόν, εκτιμά ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα υπερβούν για το σύνολο της χρονιάς τα 25 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 14 δισ. ευρώ.

Στη διαμόρφωση θετικών δεδομένων για τον Ελληνικό τουρισμό συνέβαλε καθοριστικά η διατήρηση των ξενοδοχειακών τιμών (των συμβολαίων) σε ανταγωνιστικά επίπεδα στις ξένες αγορές.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι, όποτε χρειάσθηκε στη διάρκεια της σεζόν, έριξαν πακέτα προσφορών στις αγορές αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά επίπεδα των συντελεστών ΦΠΑ –που υφίστατο για τελευταία χρονιά φέτος– στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης.

Επίσης, η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας ενίσχυσε την τουριστική ζήτηση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
(Είναι αυτό που λέμε πως την Ελλάδα δεν την συμφέρει το ακριβό ευρώ, ώστε να μπορεί να πουλά το προϊόν της)

Μερική ανακατανομή του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεύματος προκάλεσαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία και οι πράξεις τυφλής βίας στην Τουρκία, η οποία επηρεάσθηκε και από την εγγύτητά της με την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.
Στους δύο αυτούς προορισμούς απέφυγε να ταξιδέψει ένας αριθμός τουριστών, για λόγους ασφαλείας, που προτίμησε άλλες χώρες για τις διακοπές του, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αναφέρεται στη θετική πορεία του Ελληνικού τουρισμού φέτος, αντιδιαστέλλοντας την πτώση των αφίξεων που παρατηρείται στην Τουρκία.
Όπως σημειώνει, η παρ’ ολίγον οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν αποδείχθηκε αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση επισκεπτών.
Αντίθετα, ο τουρισμός στην Τουρκία επηρεάσθηκε λόγω της κλιμάκωσης της βίας, αλλά και της εγγύτητας της χώρας με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία.

Εμφανής υπήρξε η απουσία των Ρώσων τουριστών για το 2015, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δώσει πνοή σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, η διακοπή της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Μόσχα - Κέρκυρα και η δυσκολία έκδοσης βίζας είχαν ως συνέπεια να περιοριστούν δραστικά οι αφίξεις των Ρώσων» αναφέρει ο κ. Ανδρέας Λυχνός, διευθυντής μεγάλου τουριστικού γραφείου στην Κέρκυρα.
Το νησί υποδέχθηκε φέτος πλήθος Βρετανών. «Ως επί το πλείστον, πρόκειται για οικογένειες, με εξαίρεση τα δύο γνωστά θέρετρα που αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Περισσότεροι ήταν φέτος οι Γερμανοί και οι Ιταλοί, «χάρη στα πιο πυκνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ των δύο χωρών».
Στην Κέρκυρα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, υπήρξε και αξιοσημείωτη παρουσία επισκεπτών από τα Βαλκάνια. Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι έχουν αρχίσει εσχάτως να επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, άλλοτε με Ι.Χ. και άλλοτε ομαδικά με πούλμαν, οπότε στην περίπτωση αυτή προτιμούν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.



Πρωταθλήτρια στον οδικό τουρισμό αναδεικνύεται φέτος η Χαλκιδική.
«Το 65% με 70% των διανυκτερεύσεων προέρχονται από τον οδικό τουρισμό» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Μέχρι τέλη Ιουλίου, η μείωση προσέλευσης των Ρώσων προσδιορίστηκε στο 25% και των Γερμανών στο 10%.
«Αθρόα ήταν η προσέλευση από Βαλκάνια. Η αύξηση των Ρουμάνων ήταν 10% και των Σέρβων υπολογίζεται από 5 έως 7%».

Πολλοί ήταν αυτοί που φόρτωσαν τα αυτοκίνητά τους με προορισμό τις παραλίες των δύο ποδιών της Χαλκιδικής: Τσέχοι, Πολωνοί, Σλοβάκοι, Ούγγροι και Ιταλοί, ενώ τον Αύγουστο πολλαπλασιάστηκαν οι Αλβανοί και οι Τούρκοι τουρίστες.
Αεροπορικώς έφτασαν στη Χαλκιδική 2.500-3.000 Ολλανδοί και Βέλγοι και  10-15.000 Πολωνοί.

Όσοι έρχονται χωρίς Ι.Χ. στην Χαλκιδική, ενδιαφέρονται για οργανωμένες εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα. Δεν είναι λίγοι οι Βαλκάνιοι τουρίστες που οδηγούν ως το Βόλο και μετά με πλοίο πηγαίνουν στη Σκόπελο!

«Μένουν στο νησί 7 με 10 μέρες, επιλέγουν συνήθως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καθώς έχουν περιορισμένα οικονομικά και προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα σε καταστήματα εστίασης» σχολιάζει ξενοδόχος του νησιού.

Στα Χανιά η μείωση των Ρώσων τουριστών έφτασε το 50%. Εξακολουθούν όμως να δείχνουν προτίμηση για το Ρέθυμνο. Αντίστοιχα, πτώση σημειώνουν οι Σκανδιναβοί και λίγο οι Γερμανοί.

Χάρη στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που ξεκίνησαν να πετούν για την πόλη μας, έρχονται πολύ περισσότεροι Ιταλοί, που φαίνεται ότι η Κρήτη τους έχει ενθουσιάσει, όπως και Σλοβένοι, Τσέχοι, ακόμα και κάτοικοι του Λιχτενστάιν.



Οι Άραβες τουρίστες επιλέγουν να μείνουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή διανυκτερεύουν στα πολυτελή τους γιοτ, που αγκυροβολούν στη μαρίνα των Χανίων. Επίσης, χάρη στην απευθείας αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου - Ισραήλ, το παρών δίνουν και οι Ισραηλινοί, για τους οποίους ο καιρός της Κρήτης είναι... δροσερός και ζητούν μια κουβερτούλα για το βράδυ...

Τουρίστες που διαθέτουν αρκετά χρήματα επέλεξαν και φέτος τη Σαντορίνη. Πλάι σε Αμερικανούς και Άγγλους, προστέθηκε πλήθος Κινέζων, Κορεατών, Ινδών, Λιβανέζων αλλά και Αιγυπτίων.

Ο κατάλογος των εθνικοτήτων που προτίμησαν και φέτος τη Ρόδο είναι μεγάλος. Προηγούνται συνολικά οι Σκανδιναβοί, έπονται οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, αυξάνονται οι Αυστριακοί, επιμένουν παρά την οικονομική κρίση στη χώρα τους οι Ιταλοί και σταθεροί παραμένουν οι Γάλλοι επισκέπτες.

«Είχαμε απώλειες άνω του 50% από τη Ρωσία, αλλά σημαντική αύξηση χάρη σε αεροπορικές συνδέσεις από Τσεχία και Πολωνία», αναφέρει η κ. Καραγιάννη. Το νησί των Ιπποτών, βέβαια, χαίρει διεθνούς κύρους και είναι γνωστό για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και την καλή εξυπηρέτηση.



Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και νέες τάσεις, όπως τα μικρά ξενοδοχεία τύπου boutiques, ο καταδυτικός και περιηγητικός τουρισμός. Εν προκειμένω, ενδιαφέρον δείχνουν μεμονωμένοι τουρίστες, που οργανώνουν αυτόνομα τις διακοπές τους μέσω ίντερνετ.

Μια τέτοια περίπτωση είναι οι Ισπανοί, που για να προσεγγίσουν τη Ρόδο χρειάζεται να κάνουν πολλές μετεπιβιβάσεις σε αεροπλάνα απουσία απευθείας σύνδεσης.

Μπορεί οι Ισπανοί να σπανίζουν στη Ρόδο ή στην Ίο, ωστόσο, τον φετινό Ιούλιο έκαναν απόβαση. Εκατοντάδες 17χρονοι Ισπανοί και Ισπανίδες όργωσαν το νησί με μηχανάκια και διοργάνωσαν πάρτι στα δωμάτια των ξενοδοχείων μέχρι πρωίας, μπολιάζοντας την πελατεία του νησιού με μεσογειακό ταμπεραμέντο.
Άλλωστε, οι ξενοδόχοι στην Ίο έχουν συνηθίσει τις εναλλαγές των εθνικοτήτων, όπως και τις συνήθειες που κάθε λαός κουβαλάει.

«Τη δεκαετία του ’80 μας επέλεγαν Βρετανοί και Γερμανοί, το ’90 γίναμε πόλος έλξης χιλιάδων Ισραηλινών, καθώς η Ίος έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα τους έπειτα από την άρνηση του τότε δημάρχου να διεξαχθεί στο νησί κάποια συνάντηση μελών ακροδεξιών οργανώσεων» θυμάται ο κ. Χριστόφορος Κοντονικολής.
«Εν συνεχεία, γίναμε πόλος έλξης των Σκανδιναβών, ενώ σταθερά τον Αύγουστο μας επισκέπτονταν Ιταλοί».
Το νησί αναδείχθηκε εδώ και χρόνια σε party island για νέους μέχρι 20 ετών. Εσχάτως, καταβλήθηκαν προσπάθειες, ώστε το νησί να προσελκύσει και άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα «ατίθασα νιάτα» υπερτερούν σταθερά.

Με πληροφορίες από το kathimerini.gr 


Ενδιαφέρον θα είχε όμως να μάθουμε τι γίνεται με τον τουρισμό και στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στην ηπειρωτική.

Υπάρχει τουρισμός στην Θράκη, στην Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο;

Από πού προέρχονται οι τουρίστες που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές;

Ενδιαφέρονται οι ξένοι τουρίστες να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας;

Σε τι επίπεδα κυμαίνεται η επισκεψιμότητα των μουσείων;



Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να εξεταστούν και να αναλυθούν προσεκτικά, καθώς μέρη με αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά μνημεία και μουσεία όπως:
 

Αθήνα - Ακρόπολη, Σούνιο, Αίγινα, Μαραθώνας, Δήλος, Επίδαυρος, Μυκήνες, Κόρινθος, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαία Μεσσήνη, Ολυμπία, Δελφοί, Δωδώνη, Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη, Φίλιπποι, Διμήνι, Δισπηλιό, Μετέωρα, Ζώνη-Δοξιπάρα, Φέρες, Κάστρο Πλαταμώνα, Μιστράς, Πύλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μετέωρα, Μονεμβασιά, Σαμοθράκη, Κνωσός, Φαιστός, Λίνδος κλπ,
 

θα έπρεπε να δέχονται τουρίστες 12 μήνες τον χρόνο και να είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, 365 ημέρες τον χρόνο, καθώς αυτό πουλάμε!


Επίσης η Ελλάδα διαθέτει πολλά επισκέψιμα και πανέμορφα σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες:
Δυρός, Πετράλωνα Χαλκιδικής, Αλιστράτη, Παιανία κλπ.



Καλός ο τουρισμός στα νησιά, καλή η θάλασσα και ο ήλιος, αλλά η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά. 
Η Ελλάδα διαθέτει ιστορία και πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου