Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η νέα αδικία κατά των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που παρόλο που εργάστηκαν σε σχολεία την διετία 2010-2012, δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία τους, έφτασε στο ευρωκοινοβούλιο. Άραγε εκεί θα δικαιωθούν;

Όπως διαβάζουμε στο alfavita.gr ερώτηση με θέμα την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΕΣΠΑ αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατέθεσε στις 12-8-2015 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
 

Όσοι εκπαιδευτικοί δεν εργάστηκαν μέσω ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία, δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί επίσης η προϋπηρεσία κατά τα έτη 2010-2012;

Στην Ερώτησή του που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά που θα γίνει με κονδύλια της Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’ αριθμ. 119392/Ε2/24-7-2015 εγκύκλιο ρύθμισε τον τρόπο μοριοδότησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών.
 

Βάσει της εν λόγω εγκυκλίου ενώ προσμετράται η προϋπηρεσία από το 2012 και εντεύθεν για τη μοριοδότηση των υποψηφίων αναπληρωτών καθηγητών, εντούτοις δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ετών 2010-2012.

Ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι η εν λόγω πρακτική παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε καθώς συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών καθηγητών που έχουν προϋπηρεσία το 2010-2012 και οι οποίοι είναι πολίτες της Ε.Ε.

Για το λόγο αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου οι Ελληνικές Αρχές να υποχρεωθούν να τηρήσουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά την ως άνω διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ.

Η Ερώτηση του Νότη Μαριά έχει ως εξής:


«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της ΣΛΕΕ πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. ενώ οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις Συνθήκες. Στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση της επικείμενης πρόσληψης από το Υπουργείο Παιδείας αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει με κονδύλια της Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’ αριθμ. 119392/Ε2/24-7-2015 εγκύκλιο ρύθμισε τον τρόπο μοριοδότησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Βάσει της εν λόγω εγκυκλίου ενώ προσμετράται η προϋπηρεσία από το 2012 και εντεύθεν για τη μοριοδότηση των υποψηφίων αναπληρωτών καθηγητών, εντούτοις δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ετών 2010-2012.
Η εν λόγω πρακτική παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε καθώς συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών καθηγητών που έχουν προϋπηρεσία το 2010-2012 και οι οποίοι είναι πολίτες της Ε.Ε. Ερωτάται η Επιτροπή: Tι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου οι Ελληνικές Αρχές να υποχρεωθούν να τηρήσουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά την ως άνω διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ;»


Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να προσθέσει στους εκπαιδευτικούς την αποκτηθείσα προϋπηρεσία των ετών 2010-2012.
Ψευτοδικαιολογίες πως κάποιοι δεν εργάστηκαν την περίοδο εκείνη επειδή σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου δεν θα προσμετρούσε η προϋπηρεσία είναι αστείες.
Όποιοι δεν εργάστηκαν το έκαναν ηθελημένα.
Όποιοι εργάστηκαν και ιδιαίτερα όσοι εργάστηκαν στις εσχατιές της Ελλάδας όπως το Καστελλόριζο, τα Ψαρά, οι Οινούσες, ο Άγιος Ευστράτιος κλπ, θα πρέπει να λάβουν τα μόριά τους και μάλιστα στο διπλάσιο, εφόσον ήταν σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Πότε επιτέλους θα γίνουν τα αυτονόητα στην Ελλάδα;
Πότε θα πρυτανεύσει το δίκαιο και η λογική στο Ελληνικό δημόσιο;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου