Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ένταση και τραυματισμοί στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νότια σύνορα με την Ελλάδα και τα βόρεια σύνορα με την Σερβία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση για την ανάμειξη και του Στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κατάστασης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νότια και βόρεια σύνορα των Σκοπίων υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι στα νότια σύνορα της χώρας με την Ελλάδα, θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα και αιτούνται τη χορήγηση άδειας διαμονής τριών ημερών, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης τριήμερων αδειών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 άδειες τριών ημερών σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στα Σκόπια. Αυτοί στη συνέχεια με τρένα προσπαθούν να φτάσουν στην Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία.

Από τις εχθές το μεσημέρι, οι δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων έχουν αυξήσει την παρουσία τους στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στα Σκόπια.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε σήμερα δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσει πλήθος άνω των 2000 μεταναστών και προσφύγων, που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα και στην Ειδομένη του Κιλκίς όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος μεταναστών ώστε να μπορέσει να περάσει τα σύνορα. Στο σημείο υπάρχει αστυνομικό μπλόκο ώστε να αποτραπούν οι ροές των μεταναστών στα Σκόπια, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκαν τραυματισμοί στην προσπάθεια μεταναστών να σπάσουν το μπλόκο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου